Hokej - 01.01.2020 13:52

Znojmo vystrelilo do popredia aj vďaka nám dobre známym menám

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/hokej.cz

Hokejisti Znojma boli do sezóny 2008/09 súčasťou českej Extraligy. Potom svoju licenciu predali Komete Brno a po dvoch rokoch sa na české pomery raritne vybrali preč z hierarchie domácich súťaží. V nadnárodnej EBEL raz obsadili bronzovú priečku, ale inak kotvili prevažne medzi siedmym až dvanástym miestom. Tento ročník by sa opäť mohol zaradiť medzi tie vydarenejšie. Jediný český zástupca v súťaži je momentálne štvrtý a len o skóre zaostáva za tretím Klagenfurtom.

Od konca novembra do konca decembra natiahlo Znojmo šnúru jedenástich duelov so získaným bodom a poklony mu skladali viacerí súperi. Petri Matikainen, kouč Klagenfurtu, ho napríklad po vzájomnom zápase označil za jednoznačne najlepší tím ligy. Podiel na tom majú viacerí hráči, ktorí v nedávnej minulosti dokazovali svoje kvality aj v slovenskej lige. Kanaďan Anthony Luciani je s bilanciou 12+30 najproduktívnejším hráčom celej EBEL. V úvode sezóny 2017/18 pritom žiaril vo farbách Nitry a cez nemeckú druhú ligu sa dostal do českého klubu. Rovnaký počet gólov zaznamenal aj Rob Flick. Ten sezónu 2017/18 končil v HKM Zvolen. Doň prišiel s povesťou tvrďasa, zatiaľ čo v EBEL sa koncentruje viac na puk a svedčí mu to. Brankárskou jednotkou je skúsený Fín Teemu Lassila, pred dvomi rokmi banskobystrická opora, a súčasťou znojemského kádra je aj bek Adam Sedlák, ktorý má na konte vyše päťdesiat štartov za Banskú Bystricu a Slovák Matej Češík.

Na konci januára v tejto súťaži končí základná časť a začnú nadstavbové boje, v ktorých je dvanásťčlenný zoznam mužstiev rozdelený na hornú a dolnú šestku. Minulý rok boli Orli súčasťou spodnej polovice tabuľky, ale jednu z dvoch ostávajúcich miesteniek do play-off napriek tomu ulovili. Teraz majú pred pomyselnou nadstavbovou čiarou štvorbodový náskok, ale zároveň len šesťbodovú stratu na priebežne druhú Viedeň. Deväť kôl pred koncom to teda bude v tejto rakúsko-česko-taliansko-maďarskej súťaži ešte veľmi zaujímavé.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora