Hokej - 01.01.2020 19:49

Päť zápasov, štyri prehry. Hokejistky do 18 rokov vypadli

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Obdobie medzi sviatkami okrem hokejistov do 20 rokov absolvovali šampionátom aj osemnásťročné hokejistky. Tie privítali osemčlennú elitnú kategóriu na domácom ľade, no turnaj pre ne nemal úspešný koniec. Z piatich odohraných zápasov prehrali až štyri a v konečnom zúčtovaní to znamenalo prepad do nižšej výkonnostnej skupiny. Z tej pritom len pred rokom postúpili.

Pre náš výber, vedený trénerom Petrom Kúdelkom, to bola premiéra v elitnej výkonnostnej kategórii. Systém turnaja je pritom nastavený dosť nekompromisne. Z kvalitatívne silnejšej základnej skupiny A majú prvé dva celky isté semifinále. Zvyšné dva, spolu s dvomi lepšími tímami B-skupiny hrajú "štvrťfinálové predkolo". Dva najslabšie celky tak ku konfrontácii v základnej skupine pridali aj barážový dvojzápas. Slovenky síce v skupine nad Švajčiarkami vyhrali 3:2 po predĺžení, čo boli zároveň ich jediné získané body, ale boj o záchranu nezvládli. Padli výsledkami 1:4 a 1:2.

Postup medzi elitu si slovenský tím zabezpečil presne pred rokom. Na turnaji v rakúskR sily s elitou medzi hokejistkami tejto vekovej kategórie, dokonca ich hostiť. V skupinových zápasoch však okrem výhry nad Švajčiarskom podľahli Švédkam 2:4 a Češkám 1:5. Bratislavský šampionát nakoniec dospel k tradičnému finále a Spojené štáty si o zlato zahrajú s Kanadou po dvanásty raz v trinásťročnej histórii šampionátov hráčok do osemnásť rokov. Jedinými "narušiteľkami" tejto tradície boli v roku 2018 Švédky.

Medzi najlepšie tímy sveta už nepatrí ani tím chlapcov do 18 rokov, ktorým nevyšli MS 2019 vo Švédsku, kde prehrali s USA, Švédskom, Ruskom aj Lotyšskom s celkovým skóre 9:25. Podobný osud postihol aj naše seniorské reprezentantky v roku 2012. Nezvládnutý barážový dvojzápas s Nemeckom ich zosunul do 1A divízie. Odvtedy balansujú medzi ňou a nižšou 1B divíziou. V júni na budapeštianskom ľade obsadili piate miesto zo šiestich družstiev a udržali za sebou Talianky.

Prehľad výsledkov hokejistiek do 18 rokov na MS 2019 v Bratislave:
Slovensko - Švédsko 2:4
Slovensko - Švajčiarsko 3:2 po predĺžení
Slovensko - Česko 1:5
Slovensko - Švajčiarsko 4:1
Slovensko - Švajčiarsko 1:2
Zostava slovenského hokejového tímu do 18 rokov na MS 2019 v Bratislave:
Brankárky: Nikola Zimková (ŠKP Bratislava), Tamara Fabriová (HOBA Bratislava), Laura Medviďová (HK Mládež Michalovce)
Obrankyne: Sofia Vysokajová, Ema Jašková, Aneta Kušmireková, Kristína Slováková (všetky ŠKP Bratislava), Emília Leskovjanská (ŽHK Poprad), Lily Stern (HK Lokomotíva Nové Zámky), Lea Giertlová (HC’05 Banská Bystrica)
Útočníčky: Barbora Schredlová, Martina Vrbinská (obe ŠKP Bratislava), Andrea Klimantová, Tamara Dobošová (obe HK Iskra Partizánske), Júlia Matejková (HC’05 Banská Bystrica), Barbora Kapičáková (HT MHk 32 Liptovský Mikuláš), Romana Halušková (MŠK Púchov), Tereza Lahova (Rapperswil-Jona Lakers, Švajč.), Nina Hudáková (HC Košice), Alexandra Štetiarová (HK Trnava), Hana Fančovičová (HKL Baratislava), Nikola Nemčeková (MsHKM Žilina), Viktória Kučerová (HC 07 Detva)
Realizačný tím: Zuzana Zetková (manažérka), Peter Kúdelka (hlavný tréner), Barbora Kežmarská (asistentka trénera), Ján Cpin (tréner brankárov), Andrej Papp (lekár), Ľubomír Baka (masér), Marek Baláž (kondičný tréner), Matej Ševčík (konzultant)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora