Hokej - 06.01.2020 12:12

České Winter Classic prilákalo ľudí, ako u nás celé dve kolá

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Instagram

Po sobote sa česká hokejová Tipsport Extraliga môže popýšiť novým diváckym rekordom. Unikátny zápas pod holým nebom, ktorého dejiskom boli celkom netradične nemecké Drážďany, prilákal na tribúny 32 009 fanúšikov. Náročné podmienky na tamojšom futbalovom štadióne Dynama sprvu výrazne znižovali kvalitu hokeja, no tá sa s pribúdajúcimi minútami zlepšila a Sparta Praha nakoniec zdolala Vervu Litvínov 3:2.

Pre Čechov to nebol prvý pokus o zápas pod holým nebom. Predošlé však nemali ambíciu expandovať za hranice krajiny. V roku 2011 Parbudice na plochodrážnom štadióne hostili Brno, o päť rokov neskôr štafetu prebrala práve Kometa, na futbalových Lužánkach zdolala Plzeň a o päť dní neskôr hrali brnenskí hokejisti pod holým nebom opäť. Tento raz podľahli Sparte, no ustanovili divácky rekord 21 500 divákov. Že bude toto maximum prekonané, bolo zrejmé už pár dní pred drážďanským hokejovým sviatkom. Vyše tridsaťtisícový stánok informoval o posledných desiatkach vstupeniek v predaji už koncom pracovného týždňa. Svoj Winter Classic si vo februári 2019 prežila aj slovenská liga. Na futbalovom Štadióne SNP si zmerala sily domáca Banská Bystrica so Zvolenom a kapacita 7 500 bola naplnená.

​Podobným porovnaniam návštevnosti medzi českou a slovenskou najvyššou súťažou sa radšej treba vyhýbať. Súčet návštev kompletného kola Tipsport ligy je zvyčajne na úrovni 17 tisíc predaných vstupeniek. U našich západných susedov si počas jedného kola nájde na zimný štadión cestu viac ako 40 tisíc fanúšikov. Jedno české kolo síce pozostáva zo siedmich duelov, ale aj pri priemeroch hovoríme o troch slovenských tisíckach voči siedmim českým. Pritom, ak okolnosti doprajú zároveň domáci zápas Brnu, Sparte, Pardubiciam a Libercu, priemer je ešte vyšší. Kometa tradične vypredá 7700 miest svojej DRFG Areny, Sparťania pravidelne pokoria desaťtisícovú métu, tesne pod ňou sú pardubické návštevy a "plný dom" nie je vôbec ojedinelým javom ani v libereckej Home Credit Arene, ktorá pojme 7500 ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tipsport extraliga (@telhcz),

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora