Hokej - 08.01.2020 12:11

Český mladík má byť v tohtoročnom drafte vysoko

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Vstupným draftom NHL si v roku 2019 prešlo sedem českých hokejistov a najvyššou voľbou bol brankár Lukáš Pařík z 87. miesta. Spokojnejší boli naši susedia rok predtým s jedenástimi hráčmi, z toho dvomi v prvom kole. Filipovi Zadinovi patrilo šieste miesto, Martinovi Kautovi šestnáste. Niečo podobné by mohlo prísť aj tento rok a veľké nádeje sa vkladajú do centra Jaromíra Pytlíka a krídelníka Jana Myšáka. Šampionát "dvadsiatok", podobne ako celému tímu, tejto dvojici nevyšiel podľa predstáv a zapísali sa jedným respektíve dvomi bodmi, avšak na klubovej úrovni sa o nich vie a kým sa draft stane realitou, bude sa vedieť ešte viac.

Kanadský Hamilton budúci týždeň hostí tradičný Top Prospects Game, čo je exhibícia, na ktorej sa môžu predviesť mladíci s veľkými šancami na úspešný draft. Pozvánku dostávajú hráči z juniorských súťaží v krajine javorového listu a jediným Čechom na akcii bude spomenutý Pytlík. Rodák z Dačíc na klubovej úrovni nastupuje v OHL v drese Sault Ste Marie Greyhounds a drží si pekný priemer bodu na zápas. Vybraný bol medzi lichotivú štyridsiatku nádejných juniorov, pričom zoznam skladali priamo kluby NHL. Podobne atraktívnu pozvánku dostal aj slovenský brankár Samuel Hlavaj, ktorý je brankárskou jednotkou v Sherbrooke Phoenix v QMJHL. S Čechom Pytlíkom budú spoluhráčmi v Bielom tíme. Kým martinský brankár sa zatiaľ pohybuje niekde na hranici dvadsiatky brankárov, po ktorých by v drafte teoreticky kluby mohli siahnuť, šance českého hokejistu sú oveľa vyššie. Prognózy sa v jeho prípade trochu rozchádzajú a odhadované mu je 27. až 64. miesto. Najoptimistickejšie to vidí International Scouting Service, pesimistami v tomto smere sú odborníci z Future Considerations.

Promenády talentov v Hamiltone sa Jan Myšák nezúčastní preto, že doteraz nebol súčasťou žiadneho z tamojších juniorských výberov. To sa po šampionáte mení a z Litvínova sa sťahuje do Hamiltonu Bulldogs v OHL. V českej lige pritom bol už v sedemnástich rokoch stabilnou súčasťou mužského tímu a svoje kvality sa vybral predviesť do Kanady. Ide o mimoriadne čerstvú informáciu a štart teda zatiaľ nezaznamenal. Konfrontácie so zámorskými hráčmi môžu jeho preddraftové prognózy zmeniť od základov, ale viacerí odborníci v ňom vidia hráča pre prvé alebo začiatok druhého kola.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora