Hokej - 11.01.2020 15:11

Vypadli pre značku piva, postup im možno nedovolia ani teraz

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/hokej.cz

Dôvod konca Českých Budějovíc v najvyššej hokejovej súťaži v roku 2013 bol taký "český". Veľkým problémom bolo pivo, do ktorého si tento hrdý národ rečniť nenechá. Hokejová Extraliga vtedy prijala výlučné partnerstvo s pivovarom sídliacim v Plzni a všetky kluby tak prinútila čapovať na zimnom štadióne len túto značku. Kým väčšina klubov bola ochotná na túto podmienku pristúpiť a so svojím mestským pivovarom sa rozlúčiť, s tým budějovickým to nešlo. Rozviazanie zmluvy by stálo 14 miliónov českých korún. Za miestnym hokejom síce v tej dobe stál Mountfield a o finančné prostriedky bolo postarané, lenže zmluvnými stranami boli v tomto prípade mesto a pivovar. Hokejový sponzor preto od toho dal ruky preč.

Komplikovaná situácia veľa možných riešení nemala. Radnica prišla s návrhom, podľa ktorého zmluvu o pivo rozviaže, ale vyžadovala od klubu garanciu, že minimálne dve sezóny sa udrží v najvyššej súťaži. "Ultimátum odmietame ako vydieračské a obsahuje nesplniteľné požiadavky. Ide o zúfalý pokus primátora mediálne zvaliť zodpovednosť za vzniknutú situáciu na klub," stálo v oficiálnom stanovisku MHC Mountfield. Dodal, že v športe sa dá získať majstrovský titul, ale aj vypadnúť. Sľúbiť preto, že nepríde výsledková kríza a boj o záchranu, bolo preto pre Budějovičanov absurdné. Každým ďalším dňom bolo jasnejšie, že licenciu Mountfieldu preberie iný klub a favoritom bol Hradec Králové. Hoci v sezóne 2012/13 hrali České Budějovice play-off, od nasledujúceho ročníka už Extraligu hral pod "ich" značkou Hradec.

Vyhrať druhú najvyššiu súťaž však v Českej republike nie je malina. Hrajú tam slávne značky ako Vsetín, Slavia Praha či Dukla Jihlava, len nedávno sa odtiaľ dostali Karlovy Vary, no zostúpil donedávna úspešný extraligista z Chomutova. Motor České Budějovice hrá tradične v popredí tejto súťaže a býva súčasťou baráže o postup, ktorú tvoria dvaja najslabší extraligisti a dvaja najlepší prvoligisti. V sezóne 2016/17 ušiel postup cez dvanásťkolovú baráž o sedem bodov, v sezóne 2018/19 to bol zúfalý pokus s bilanciou 2 víťazstvá a desať prehier, ale tento rok to posilnený tím z juhozápadu krajiny myslí veľmi vážne. Základnej časti kraľuje s neuveriteľným 27-bodovým náskokom. Lenže postúpiť nemusí stihnúť. Extraliga sa seriózne zaoberá možnosťou, že sa uzavrie a nejaký čas sa medzi ňou a Chance ligou postupovať a vypadávať nebude.

Podľa niektorých špekulácií bol za myšlienkou zatvorenia najvyššej súťaže Jaromír Jágr. Ten tieto tvrdenia poprel, ale považuje to za dobrý nápad. Ak by Extraligu hrali len "osvedčené" mužstvá, ľahšie by sa predchádzalo náhlym odchodom sponzorov a s tým spojeným existenčným problémom. Také veci by sa elitných celkov týkať nemali, avšak objavujú sa. Česi o zatvorení ligy intenzívne uvažujú už od sezóny 2020/21. Kým pre trápiace sa Pardubice s Litvínovom by to bola skvelá správa, HC Motor vidí veci inak. Panika však u suveréna prvej lige nepanuje. "Nemám žiadne oficiálne informácie, zaznamenal som len správy v médiách a na internete. Nechcem sa preto vyjadrovať k niečomu, o čom nemám dosť informácií. Podobné špekulácie ma nestrašia. To by sa stalo až v momente, kedy budú známe podmienky uzatvorenia a Motor by sa nachádzal mimo. To sa snáď nestane," cituje slová generálneho manažéra Stanislava Bednaříka web Hokej.cz. Portál zároveň dodáva, že tento rok by ešte pravdepodobne mal ostať v platnosti systém priameho vypadnutia najslabšieho celku a postupu víťaza prvej ligy.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora