Hokej - 25.01.2020 16:08

Lukratívny post pre Fasela? Z IIHF môže prejsť do čela KHL

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Z kresiel čelných predstaviteľov Kontinentálnej hokejovej ligy to nie je ďaleko do politickej Štátnej dumy. V minulosti to potvrdili viacerí muži a najnovšie aj Dmitrij Černyšenko. Po demisii ruskej vlády sa stal jedným z jej vicepremiérov a hokejová pozícia po ňom ostala neobsadená. Horúcim favoritom mal byť podľa médií Alexej Morozov, ktorý pred šiestimi rokmi uzavrel svoju bohatú kariéru, v ktorej pôsobil v kluboch ako Pittsburgh Penguins, AK Bars Kazaň a CSKA Moskva. Doteraz šéfoval juniorskej MHL a kormidlo prestížnejšej KHL preberá do konca aktuálnej sezóny. Potom by do funkcie mal byť uvedený celosvetovo známy hokejový funkcionár Rene Fasel.

Švajčiar narodený vo Fribourgu pôsobil takmer tri desaťročia v IIHF a priateľské vzťahy s Rusmi začal nadväzovať najmä v posledných rokoch. Bývalý rozhodca túto krajinu často navštevoval v rámci oficiálnych návštev, ale aj priateľských ciest. Najprv sa hovorilo o zaradení klubov KHL do európskej Ligy majstrov, potom začalo byť zaujímavejšou témou rozšírenie nadnárodnej ligy na západ kontinentu. Fasel pri tom zohrával dôležitú rolu a po zápase medzi Kazaňou a Ufou v Davose si so šéfmi ligy vymieňali miestami až vlezlé komplimenty.

Ruská strana je zatiaľ v stanoviskách a oficiálnych vyhláseniach opatrná, no prezident Medzinárodnej hokejovej federácie prezradil viac. Jeho funkčné obdobie v tejto pozícii sa chýli ku koncu. Pri otázke o KHL povedal, že nechce predbiehať, no vždy tvrdil, že pri ľadovom hokeji by rád ostal a pomáhal jeho rozvoju. KHL, podľa jeho slov, k rozvoju parádne prispieva a je to vynikajúca organizácia. Tento onedlho sedemdesiatnik by bol dobrou voľbou. V 80. a 90. rokoch šéfoval Švajčiarskemu hokejovému zväzu a v roku 1994 sa stal prezidentom celosvetovej riadiacej organizácie. Šesťkrát vo voľbách tento mandát obhájil, no na jar 2020 končí.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora