Hokej - 09.02.2020 20:23

Naposledy boli na OH pred 28 rokmi, teraz vyzvú Slovákov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Aby si Slovensko zahralo na hokejovom olympijskom turnaji v Pekingu, musí zvládnuť kvalifikačné boje. Už vopred bolo známe, že "našu" skupinu doplní aj renkingovo najnižšie postavený kvalifikant rebríčka IIHF a dnes sa už vie, že to bude Poľsko. Naši severní susedia zvládli predkvalifikačný turnaj v kazašskom Nur-Sultane, kde okrem Holandska a Ukrajiny senzačne pokorili aj domáci výber. Pri najbližších majstrovstvách sveta pritom budú zverenci Tomeka Valtonena súčasťou až tretej najvyššej výkonnostnej skupiny, s označením 1B.

Spomedzi ďalších členov 1B divízie, Srbsko nebolo súčasťou tretej kvalifikačnej fázy, Estónsko nezískalo ani bod, Litva aj Ukrajina bodovali len v jednom zápase a Japoncov o postup pripravila prehra s domácim Slovinskom 2:6. Poliaci si poradili najprv s Holandskom 8:0, potom s Ukrajincami 6:1 a nasledoval rozhodujúci duel s Kazachstanom. V ňom hostia viedli dvojgólovým rozdielom, čo v priebehu druhej časti hry zmazal domáci Dustin Boyd. Rozhodujúci zásah na 3:2 však pripravilo Poľsko vďaka Maciejovi Urbanowiczovi, pôsobiacemu v domácej súťaži. Z dvadsaťjedenčlenného kádra pôsobí až osemnásť hráčov v poľskej lige. Jeden hráva druhú nemeckú a dvojica Chmielewski - Zygmunt pôsobí v Česku.

Poľské mužstvo je v aktuálnom vydaní svetového rebríčka až na 22. priečke a v čase vrcholiacich bojov o olympiádu sa s ním rozhodne nepočítalo. Pod piatimi kruhmi si zahralo naposledy v roku 1992 v Albertville. Prehralo všetkých päť skupinových stretnutí a vyhralo až v boji o konečné jedenáste miesto. Do Lillehammeru ich v kvalifikácii nepustili práve Slováci a premiérovo sa tak predstavili na olympiáde. Vzájomný zápas pritom priniesol remízu 4:4. Posledným súťažným slovensko-poľským meraním síl bol zápas v skupinovej fáze MS 2002, ktorý náš tím vyhral 7:0. Pre Poľsko to zároveň bolo naposledy, čo sa predstavilo na šampionáte elitnej kategórie a rozhodne nám bude mať čo vrátiť.

Vrchol kvalifikácie o ZOH 2022 (27. - 30. augusta 2020):
D-skupina (organizátor: Slovensko): Slovensko, Bielorusko, Rakúsko, Poľsko
E-skupina (organizátor: Lotyšsko): Lotyšsko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko
F-skupina (organizátor: Nórsko): Nórsko, Dánsko, Kórejská republika, Slovinsko

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora