Hokej - 11.02.2020 20:47

Druhá olympiáda v rade bez hráčov NHL je blízko

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Účasť hviezd kanadsko-americkej NHL pod piatimi kruhmi je téma veľkej diskusie a s blížiacim sa turnajom v roku 2022 v Pekingu je dohoda zatiaľ veľmi nepravdepodobná. Medzinárodný olympijský výbor aj IIHF sa snaží robiť maximum ústupkov a pripraviť podmienky, s ktorými by zámorská strana súhlasila. NHL aj Hráčska asociácia NHL však má naďalej zdržanlivý postoj a všetko nasvedčuje tomu, že podobne ako v roku 2018, aj tento raz sa hokejový turnaj bude musieť opierať len o hráčov pôsobiacich v Európe. "Stále ostáva veľmi veľa nezodpovedaných otázok. Nie sme blízko dohody. Domnievame sa, že naďalej prevažujú negatíva nad pozitívami," povedal médiám zástupca komisára profiligy Bill Daly.

Jedným zo zásadných problémov sú nedotiahnuté zmluvy klubov a hráčov NHL. Ich rokovania sú tradične vyhrotené, náročné a zdĺhavé, čo sa neraz už odrazilo aj na výluke ligy. Tohtoročné diskusie sa blížia a IIHF sa nepodarilo podsunúť medzi plánované body rokovania aj olympiádu. Finančných či systémových otázok bude veľa aj bez toho. Dôležité stretnutie riadiacich orgánov z oboch strán prebehlo počas minulého týždňa. René Fasel sľuboval, že odstráni všetky nedostatky s financiami aj poistkami v prípade zranenia, ktoré hráčov pred dvomi rokmi nepustili do Pjongčangu. Američania túto snahu ocenili a vyzdvihli ústretové kroky IIHF. Stále však majú veľa výhrad, napríklad aj navrhovanú dvojtýždňovú prestávku v programe NHL.

Predstavitelia National Hockey League priznali, že väčšina týchto tém sa teraz musí dostať na ich stôl za zatvorenými dverami. Za férové pritom požadujú, ak by dohoda prišla do septembra. To je termín konca mandátu súčasného prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie. Zmena funkcionára na jeho stoličke by mohla priebeh rokovaní narušiť či úplne zrušiť. Pravidelná účasť hviezd zo severoamerických klzísk na ZOH dlhé trvanie nemala. Prvý raz sa tak stalo v japonskom Nagane v roku 1998 a krátka tradícia pretrvala na ďalších štyroch olympiádach. Zatiaľ naposledy to bolo v Soči 2014, kde sa zo zlata tešila Kanada pred strieborným Švédskom a bronzovým Fínskom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora