Hokej - 29.02.2020 08:54

Autor víťazného gólu strelu nevidel - 10 rokov od pamätného finále

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Spomienky na vancouverskú olympiádu majú veľmi silné a živé aj slovenskí fanúšikovia. Slovensko siahalo na historicky prvý hokejový olympijský kov, no boj o bronz prehralo. Kredit hokejovému turnaja zvyšuje aj fakt, že sa ho zúčastnili najväčšie hokejové hviezdy sveta, čo sa už na každom ďalšom podujatí pod piatimi kruhmi stáva veľkým problémom a vrcholom toho všetkého bolo kanadsko-americké finále. Jeho rozhodujúci gól padol v 68. minúte z hokejky Sidneyho Crosbyho.

Aj po desiatich rokoch je to stále stále pre kanadského útočníka veľmi emotívny moment a pri dátume 28. februára si na to pre médiá rád zaspomínal. "Je to šialená predstava, že odvtedy prešlo už desať rokov. Ľudia na to ešte stále myslia, niekedy ma zastavia a povedia mi, čo robili, keď som skóroval. Ako dieťa, vyrastajúce v Kanade, snívate, že si zahráte na takejto scéne. Olympiáda v domácom prostredí, predĺženie, tlak a veľká dráma. Potom príde ten pocit, keď si môžete povedať, že sme to dokázali," zaspomínal si už 32-ročný útočník na svoj gól, ktorý priniesol olympijské finálové víťazstvo 3:2 po predĺžení.

Kapitán tímu pritom ani nevedel, že jeho zakončenie prešlo do siete. Oslavovať začal len na základe toho, že počul odozvu tribún: "Nevidel som, ako puk zapadol do bránky. Počul som akurát výkriky fanúšikov. Ten pocit je ťažko opísateľný. Bolo to výnimočné," K slovu sa v rámci spomienok dostal aj Jonathan Toews, pre ktorého to bol po dvoch majstrovstvách sveta prvý olympijský turnaj. "V kariére som absolvoval dva alebo tri zápasy, pred ktorými som nevedel v noci zaspať pre nervozitu. Toto bol jeden z nich," skonštatoval člen Triple Gold Clubu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora