Hokej - 12.03.2020 20:26

O hokejových MS začína byť jasno - sú nepravdepodobné

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Máloktorá z najvyšších európskych hokejových líg momentálne prebieha bez toho, aby jej program ovplyvnilo šírenie koronavírusu. Menovite ide o fínsku Liigu a nadnárodnú KHL. Druhá menovaná súťaž však už odohrala prvé zápasy pred prázdnymi tribúnami a s predstihom musela z Číny vysťahovať aj Kunlun. Prvými predčasne ukončenými súťažami boli EBEL a nemecká DEL, ku ktorým sa zakrátko pridala aj Tipsport Liga, poľská a nórska liga a najnovšie aj česká. Nehrá sa už ani vo Švajčiarsku, zatiaľ čo súťaž vo Švédsku je prerušená na neurčito. Hokejové prostredie pritom najviac sledovalo situáciu okolo ochorenia vo Švajčiarsku, keďže tam majú 8. mája začať majstrovstvá sveta 2020. Nedokončenie tamojšej klubovej sezóny je podľa mnohých veľkou indíciou k tomu, že sa reprezentačné podujatie neuskutoční.

NLA má za sebou päťdesiat kôl základnej časti a presunúť sa mala do vyraďovacích bojov. Lenže opatrenia voči rýchlo sa šíriacej chorobe nariadili pozastaviť dianie do 29. marca. Až po tomto dátume by pripadalo do úvahy rozbehnutie play-off, no záruku k tomu nikto dať nevie. Švajčiari tak vyhodnotili, že opätovné a neisté spustenie súťaže nemá zmysel. "Sme zodpovední za ochranu zdravia hráčov, predstaviteľov klubov aj fanúšikov. Je to naša priorita," informovala súťaž na svojom oficiálnom webe. V deň ukončenia sezóny 2019/20 krajina hlásila takmer 900 infikovaných ľudí, z toho šesť mŕtvych.

Medzinárodná hokejová federácia zatiaľ žiadne uponáhľané závery nechce robiť a čas na definitívny verdikt si berie do polovice apríla. Vzhľadom na dianie v jednotlivých ligách je však uskutočnenie turnaja nepravdepodobné a tento názor zastávajú odborníci z mnohých krajín, vrátane tých, kde zatiaľ koronavírus chod ligy neovplyvnil. Podľa renomovaného kanadského hokejového magazínu The Hockey News už padlo rozhodnutie o zrušení MS a v najbližších dňoch malo byť zverejnené. Na to IIHF reagovala a informáciu dementovala. Verdikt ešte nepadol a nič sa zatiaľ nemení. Aj pri bežnej "sedliackej" úvahe sa však javí ako veľmi nepravdepodobný scenár, že keď v apríli bude konanie šampionátu potvrdené, tréneri dostanú mesiac na to, aby zložili a pripravili národné mužstvá z hráčov mimo zápasového tempa.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora