Hokej - 22.03.2020 21:49

Jediná, ktorá žije. Čo je zač tá bieloruská hokejová liga?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Keďže športoviská v týchto dňoch aktuality neprinášajú, spravodajstvo aj stávkové kancelária sa chtiac-nechtiac obracajú do Bieloruska. Tam bez prerušenia pokračuje najvyššia hokejová súťaž a s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o jedinú ligu Európy, ktorá v sezóne 2019/20 nájde šampióna na základe skutočne odohraných zápasov. Hoci boli bieloruské kluby do Champions Hockey League dosadené až neskôr, v sezóne 2015/16, koeficienty tejto súťaže tamojšiu Extraligu považujú za siedmu najlepšiu súťaž. Junosť Minsk a Neman Grodno v súčte nazbierali 175 bodov, čo je viac ako kluby zo Slovenska, Francúzska, Nórska, Dánska či Veľkej Británie.

Najslávnejším bieloruským klubom je Dynamo Minsk. Súčasný celok z KHL však tamojšiu najvyššiu súťaž vyhral len päťkrát. Súťaž navyše opúšťal po sezóne 2007/08 ako bronzový celok. Najúspešnejším mužstvom je osemnásobný šampión Junosť Minsk, o jeden pohár menej má Neman Grodno. Práve tieto dva tímy sú najaktuálnejšími dvomi šampiónmi a celok z hlavného mesta obhajuje zlato. Za Junosť pred dvomi rokmi hrával Marek Slovák, kým v súčasnom kádri zaujmú mená dlhoročných bieloruských reprezentantov na čele so Sergejom Drozdom, Alexandrom Kulakovom alebo Andrejom Stepanovom. Grodno zo západu krajiny stavia najmä na fínskych legionároch, ktorí však v popredných európskych ligách mimoriadnu stopu nezanechali.

Práve Neman a Junosť šli do tohtoročného play-off z prvých dvoch miest, no Grodnu v semifinále robí značné problémy Šachťor Soligorsk. Ten vznikol len v roku 2009 a o šesť rokov neskôr získal svoj zatiaľ jediný majstrovský titul. S Grodnom hral sedemzápasové semifinále už vo vyraďovacej fáze ročníka 2018/19, no neuspel. Minsk medzičasom svoju semifinálovú sériu už vyriešil a po postupe 4:0 na zápasy nebude chýbať vo finále. Samozrejme, pokiaľ sa liga pre koronavírus nezruší. Prezident Alexander Lukašenko však krajanom odporúča "terapiu traktormi". "Treba pracovať vonku, obzvlášť na dedinách. Je pekné sledovať v televízii, ako všetci pracujú na traktoroch a riešia iné témy, ako vírus. Polia a traktory vyliečia každého," povedala hlava štátu v najnovšom vyjadrení o celosvetovej pandémii.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora