Hokej - 04.04.2020 08:01

Odvolaný brankár zo striedačky zmaril rýchly brejk

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Situácia ako z amatérskeho hokeja bola k videniu v druhom finálovom zápase bieloruskej hokejovej ligy. Postaral sa o ňu brankár Junosti Minsk, ktorý zmaril sľubný protiútok hostí zo Soligorska, no pritom nebol na ľadovej ploche. Víťaz základnej časti a favorit série prehrával na domácom ľade 2:3 a odhodlal sa k hre bez brankára. Tá nemala očakávaný efekt, Minsk svojho súpera nedokázal zatvoriť a v absolútnom závere sa dokonca Soligorsk dostal do brejku, ktorým mohol spečatiť svoje víťazstvo. S tým sa nezmieril odvolaný Igor Brikun a puk cez mantinel rozbehnutému protihráčovi vypichol.

33-ročný gólman si z priestupku ťažkú hlavu nerobil. Svoj neférový prehrešok bral so širokým úsmevom, a to napriek tomu, že Junosť na domácom ľade prehrala 2:3. Súperovi tak dopriala vyrovnanie série a za týchto okolností sa séria presúvala o 140 kilometrov južnejšie. Dnes však už vieme, že to problémy neprinieslo. Na ľade Šachťora vyhral favorit 2:1 po predĺžení a 3:0, aby následne doma dianie spečatil výhrou 3:2. Stal sa tak šampiónom súťaže, ktorej bola tento raz venovaná rekordne veľká celosvetová pozornosť. Kým všetky ostatné európske súťaže pre koronavírus stoja, Bielorusi veselo bojovali o titul.

Junosť je s deviatimi titulmi najúspešnejším tímom v histórii tamojšej extraligy. Zlato brala aj v ročníku 2018/19, predtým patrili dva roky jej najvážnejšiemu prenasledovateľovi z Grodna. Ten v tohtoročnom semifinále prehral so Soligorskom. Mimochodom, Minsk môže byť slovenskému fanúšikovi známy aj vďaka konkrétnym menám. V sezóne 2014/15 jeho farby hájil Patrik Lušňák, o tri roky neskôr tam šťastie skúšal aj Marek Slovák a minulosť tam mal aj Slovinec Klemen Pretnar, ktorý neskôr nastupoval za Banskú Bystricu či Košice.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora