Hokej - 04.04.2020 13:49

Ligové derby českého a slovenského tímu? Je o čosi bližšie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Do sezóny 1992/93 to bola samozrejmosť, no neskôr sa z toho stala veľká rarita. Naposledy v rokoch 2012 až 2014 sa v rámci ligových duelov konfrontoval český a slovenský tím, keď v Kontinentálnej hokejovej lige na seba narážal Slovan Bratislava s Levom Praha. Ojedinele prebehla bratská súťažná konfrontácia v Champions Hockey League, no žiadna svetová liga sa už dlhšie nemôže pochváliť tým, že v nej pôsobí slovenské aj české mužstvo. Od nového ročníka by sa takou mohla stať nadnárodná EBEL a robia sa k tomu aj patričné kroky.

Ešte pred play-off Slovenskej hokejovej ligy oznámilo mužstvo Bratislava Capitals, že nemá mimoriadny záujem postúpiť do Tipsport Ligy, ale radšej by sa presunulo do inej európskej súťaže. Zelenú na to dostalo aj od Slovenského zväzu ľadového hokeja a tým započali rokovania s Rakúšanmi. Erste Bank Eishockey Ligu hralo v uplynulej sezóne osem celkov z Rakúska, jeden taliansky, jeden maďarský a jeden český. Minulosť v súťaži mali aj Chorváti či Slovinci a do sezóny 2020/21 by mal počet účastníkov zo súčasných jedenástich vzrásť. Práve v tomto období sa skladá ich kompletný menoslov.

Všetkých jedenásť doterajších účastníkov súťaže podalo prihlášku aj do ďalšej sezóny, vrátane Znojma. Vedenie ligy si pochvaľuje spoluprácu so všetkými klubmi, ktoré aj v súčasnej neľahkej športovo-ekonomickej situácii intenzívne pracujú na svojej budúcnosti. Čelní predstavitelia súťaže sa otvorene vyjadrujú aj ku krokom, ktorými momentálne prechádza slovenský klub. Analytici z EBEL momentálne skúmajú odovzdané podklady a zisťujú, či Capitals spĺňajú požiadavky. Ak vyhodnotia, že je všetko v poriadku, doterajší účastníci budú hlasovať o tom, či Bratislavčanov medzi seba prijmú. Verdikt by mal padnúť do polovice apríla.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora