Hokej - 04.04.2020 11:59

Patrik Rybár štvrtým najlepším brankárom Liigy, avšak druhý v klube

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Fínsko je obrovskou liahňou kvalitných hokejových brankárov a aby sa v tejto krajine medzi tromi žrďami presadil cudzinec, potrebuje byť mimoriadne dobrý. Slovák Patrik Rybár túto úlohu dokázal splniť. Počas nedokončenej sezóny 2019/20 odchytal za Kärpät Oulu 37 zápasov a udržal si v nich 92,4-percentnú úspešnosť zásahov. Výborný je aj priemer 1,82 inkasovaného gólu na zápas a pre úplnosť dodajme, že jeho tím bol víťazom dlhodobej časti.

Novinári po predčasnom ukončení sezóny hlasovaním určili najlepších hráčov na jednotlivých postov a skalický rodák ich pozornosti neušiel. Obsadil štvrté miesto a dostal sa tak do popredia mimoriadne silnej brankárskej konkurencie. Aj vôbec najlepšie hodnoteným mužom v maske bol legionár, Čech Lukáš Dostál, ktorý háji farby Ilvesu Tampere. Devätnásťročný mladík mal ešte o pár desatiniek vyššiu úspešnosť zákrokov ako Slovák, svojho kolegu do bránky prakticky nepúšťal a svoj tím výbornými výkonmi držal na štvrtom mieste tabuľky.

Výborné Rybárovo umiestnenie kazí akurát fakt, že bol v ankete až druhým najlepšie hodnoteným brankárom Kärpätu. Hoci talentovaný junior Justus Annunen odchytal o štrnásť zápasov menej a priestor dostával proti papierovo ľahším súperom, štatistiky mu zdobí šesť shutoutov a priemer 1,77 gólu na vystúpenie. Pomohol mu zrejme aj fakt, že ide o brankára reprezentačnej "dvadsiatky" a v pozícii jednotky odchytal decembrový šampionát v Českej republike. Prvú štvorku doplnil Nór Henrik Haukeland, ktorý háji bránku Kookoo.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora