Hokej - 07.04.2020 08:16

Nemecký hokej avizuje novú éru s pravidelnou semifinálovou účasťou

Bývalý hokejový fínsky obranca Toni Söderholm ukončil v roku 2015 svoju aktívnu hráčsku kariéru v nemeckom Mníchove a práve v jeho štruktúrach okamžite spustil aj svoje trénerské pôsobenie. Popri ňom získal aj funkciu asistenta trénera reprezentačnej "dvadsiatky" a na MS 2019 už viedol nemecký A-tím v pozícii hlavného kouča. Funkciu si obľúbil a za svoj cieľ si stanovil vštiepenie svojej víťaznej mentality do hláv nemeckých reprezentantov. Ciele vidí veľmi jasne - Nemecko by sa malo udomácniť medzi najlepšími tímami sveta a métou pre najbližšie veľké podujatia je semifinálová účasť.

Súčasnou realitou nemeckého hokeja je siedme miesto svetového renkingu a medzi najlepšie štyri tímy sveta sa na šampionáte od roku 1953 prepracovalo jediný raz, na domácich MS 2010. Potom tu však je senzačné olympijské striebro z Pchjongčangu a aj obrovský potenciál, ktorý drieme v NHL. Za všetkých možno spomenúť Leona Draisaitla, najproduktívnejšieho hráča celej tohtoročnej NHL. Toho by tento rok mohol doplniť podobne vysoko vydraftovaný Tim Stützle a v nedávnej minulosti okupoval popredné pozície aj Moritz Seider či Dominik Bokk. Stálicami v profilige sú aj Dominik Kahun, Tobias Rieder, Tom Kühnhackl a brankári Thomas Greiss aj Philipp Grubauer zbierajú štarty každoročne po desiatkach.


Za ostatných desať rokov sa Nemecko len päťkrát dostalo medzi najlepšiu osmičku. V bratislavskom štvrťfinále 2019 ich rázne zarazili Česi

"Chalani musia pochopiť, že všetko je možné. Mali by vždy bojovať o najlepšiu štvorku. O tom rozhoduje jeden súper a je jedno, či je to veľká hokejová krajina alebo malá. Vždy je tu šanca vyhrať," povedal k vysokým ambíciám Söderholm. On sám to síce ako hráč do NHL nikdy nedotiahol, no v roku 2007 sa tešil zo striebra na majstrovstvách sveta, v roku 2011 vyhral s HIFK fínsku ligu a o päť rokov neskôr aj nemeckú. Že nehovorí do vetra, hodlal s tímom dokázať už tento rok vo Švajčiarsku, no Covid-19 turnaj zrušil.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora