Hokej - 07.04.2020 17:22

Bol draftovaný do NHL, no stal sa hviezdou v domácich súťažiach

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Eliteprospects.com

V roku 2001 ho v šiestom kole draftoval Anaheim, no zámorskú profiligu nikdy neokúsil na vlastnej koži. Väčšinu zo svojej dlhej kariéry strávil na Slovensku, kde ho pozná takmer každý hokejový fanúšik. Martinský obranca Ján Tabaček dnes oslavuje 40. narodeniny.

Kariéru rozbehol v Martine, kde si ho následne všimli zástupcovia v Zámorí. Po drafte však ešte jednu sezónu strávil doma, keď si vyskúšal pôsobenie v bratislavskom Slovane. Ročník 2002/03 odštartoval v zámorskej AHL v klube Cincinnati Mighty Ducks, teda na farme Anaheimu. Dva zápasy odohral aj v nižšej ECHL, avšak tým sa skončila jeho kanadsko-americká anabáza. Nasledoval návrat do Bratislavy. V Slovane strávil ďalšie dve sezóny, aby sa presunul do hlavného mesta našich severozápadných susedov.

V pražskej Sparte absolvoval tri ročníky, no príliš sa mu bodovo nedarilo a tak sa opäť sťahoval. V Košiciach strávil azda najúspešnejšie obdobie svojej kariéry. Behom štyroch sezón sa vypracoval na lídra tímu a následne prikývol na ponuku bratislavského Slovana, ktorý začal pôsobiť v KHL. Po jednej sezóne strávenej v hlavnom meste to ešte Tabaček skúsil v zahraničí, keď hral vo Fínsku a vo Švajčiarsku, ale napokon sa rozhodol pre opätovný návrat na domáce klziská.

Od ročníka 2015/16 teda vymenil už len dva kluby. Z Martina si odskočil na jednu sezónu do Liptovského Mikuláša, avšak stále ho to ťahalo domov. Posledné dve sezóny teda bojoval s Martinom o postup do najvyššej súťaže, no v ani jednom prípade neuspel, aj keď v druhom prípade bol ročník pre koronavírus ukončený predčasne. Šumy okolo martinského účinkovania medzi elitou sú stále aktuálne, no v tomto momente nie je isté takmer nič. Ani to, či Tabaček bude v kariére pokračovať ďalej.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora