Hokej - 18.04.2020 23:54

Každý si zaslúži druhú šancu, hovorí bývalý bystrický hráč o rasistickom koučovi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Kanadský hokejový tréner Bill Peters v novembri 2019 skončil na lavičke Calgary Flames za veľmi nepríjemných okolností. Na verejnosť sa dostalo jeho rasistické a agresívne správanie voči hráčom tmavšej pleti a škandál sa následne obtrel o viacerých koučov, čo ukázalo, že na zimných štadiónoch to nie je až takým ojedinelým javom, ako sa dúfalo. Iniciátorom bol vtedy Akim Aliu, v Nigérii narodený hráč, ktorý sa v NHL ukázal v siedmich dueloch a ročník 2017/18 začal vo farbách Banskej Bystrice.

Necelého pol roka po ukončení spolupráce s Calgary, si Peters našiel nové pôsobisko a v pozícii hlavného trénera vedie Avtomobilist Jekaterinburg. Aliu v reakcii na to tvrdí, že je to správne a každý si zaslúži druhú šancu: "Minulosť máme za sebou a sústrediť by sme sa mali na budúcnosť. Hokej je šport pre všetkých. Podľa mňa, každý môže nájsť vo svojom vnútri odpustenie a môže sa zmeniť k lepšiemu, ak na sebe pracuje,"


Univerzálnosť Aliua na ľade dokonale vykresľuje aj gól, ktorým sa uviedol v KHL

Zároveň však dodáva, že ho zaujíma záver vyšetrovania tejto kauzy. Ide totiž o precedens a bol by veľmi nerád, ak by sa zamietol pod koberec. Práve pre budúcnosť podobných incidentov to bude veľmi dôležitý verdikt. "Budem bojovať za rovnaké podmienky dostupné pre všetkých bez ohľadu na rasu či etnikum," hlási dobre stavaný hokejista, ktorý v kariére hrával na poste obrancu aj útočníka. Okrem slovenskej ligy okúsil aj českú, ruskú a švédsku. Jeho najaktuálnejším pôsobiskom je Litvínov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora