Hokej - 29.04.2020 12:53

Skautami najsledovanejšia dorastenecká akcia sa tento rok neuskutoční

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Je známou vecou, že Hlinka Gretzky Cup, po starom Memoriál Ivana Hlinku, púta pozornosť skautov z celého sveta, no najmä tých amerických. Ich cieľom je odsledovať talentovaných mladíkov v akcii medzi najlepšími rovesníkmi a vytvoriť si predstavu, kto sa o rok dostane k bránam draftu. V kalendárnom roku 2020 sa však budú musieť zaobísť bez týchto mimoriadne cenných poznatkov. Aj prestížny mládežnícky turnaj je jednou z turnajových obetí ochorenia Covid-19 a konať sa nebude.

Dejiskom tohto ročníka mali byť kanadské mestá Edmonton a Red Deer, ktoré sa už druhý rok pri organizácii striedajú s českou Břeclavou a slovenskou Bratislavou respektíve Piešťanmi. Šumy o zrušení akcie, ktorá mala začať 3. augusta, v Severnej Amerike prúdili už niekoľko dní, no až v priebehu včerajška padol definitívny verdikt. "Zdravie a bezpečnosť hráčov, členov realizačných tímov, rozhodcov a fanúšikov aj dobrovoľníkov či verejnosti je pre Hockey Canada prioritou," obligátne sa píše v stanovisku organizátorov. Do úvodného turnajového buly ostávali ešte tri mesiace, avšak výpravy museli začať zabezpečovať letenky či ubytovanie a verdikt preto musel padnúť s predstihom. Situácia je naďalej neistá a nič sa sľúbiť nedá.

Veľmi rýchlo bola vyriešená aj otázka o tom, ktoré mestá budú dejiskom budúcoročného turnaja. V tomto smere ostáva všetko tak, ako bolo naplánované. Alberta tento ročník zrušila a v roku 2021 sa elita medzi osemnásťročnými hokejistami predvedie na slovenských a českých klziskách. Minulý rok sa za pravidelnej účasti Slovenska, Kanady, Spojených štátov, Ruska, Švédska, Fínska a Česka z triumfu tešili reprezentanti Ruska, ktorí vo finále pokorili kanadských rovesníkov. Počas 29 ročníkov je však najúspešnejší kanadský tím, ktorý triumfoval až 22krát. Slováci sa doteraz tešili len z dvoch bronzov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora