Hokej - 04.05.2020 10:54

Champions Hockey League čaká ročník nadšených a neskúsených klubov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Hokejová liga majstrov je odhodlaná fungovať v sezóne 2020/21 tak, akoby sa tá predošlá naozaj dohrala. Pozíciu českého šampióna bude plniť Liberec, fínskeho Kärpät, švédskeho Lulea, a to napriek tomu, že oficiálne vo vlasti korunované neboli. Skladá sa tak zoznam 32 účastníkov, pričom známe je, že Banská Bystrica právo štartovať v CHL odmietla, Slovensko tak bude bez zastúpenia a jeho miestenku dostalo Bielorusko. Nič to však nemení na tom, že 32 mužstiev by malo byť súčasťou budúcoročnej edície a najaktuálnejším držiteľom titulu je Frölunda. Tá si v minuloročnom finále poradila s Hradcom Králové a túto trofej dvíhala nad hlavu už po štvrtý raz.

Nešvédsky klub triumfoval v tejto súťaži doteraz jediný raz. Hegemóniu "troch koruniek" v sezóne 2017/18 prerušila fínska Jyväskyla. Nová edícia súťaže by však mohla priniesť zaujímavé zmeny a aj naštrbiť dominanciu švédskej najvyššej súťaže. Web CHL prezradil, že organizátori očakávajú "ročník nadšených nováčikov", pri ktorých môže byť veľmi otázne, či budú mať dostatočnú kvalitu a skúsenosti na to, aby uspeli. Vyhrať play-off a stať sa šampiónom svojej krajiny si vyžaduje viac kumštu ako dobré umiestnenie po základnej časti. Aby sa klub dostal medzi elitnú európsku spoločnosť, tento raz mu stačilo aj to. Medzi budúcoročných účastníkov sa tak nedostal minuloročný finalista z Hradca Králové či semifinalista Djurgarden IF. Súčasťou akcie však bude Rögle BK, Straubing Tigers, Ilves či EHC Biel.

Keď sa v hokejovej komunite spomenie mesto Tampere, ako prvá príde na um Tappara, semdenásťnásobný majster Fínska a najúspešnejší klub tejto krajiny. Po jej boku sa však Hokejovej ligy majstrov 2020/21 zúčastní aj mestský rival Ilves. Nejde o klub oveľa menší. Majstrovských titulov pozbieral vo svojej histórii 15, avšak najaktuálnejší z nich je zo začiatku 70. rokov. V roku 2012 a 2013 hral Ilves dokonca baráž o udržanie v Liige a spodné tabuľkové pozície vymetal až do roku 2018. Pred rokom si z ôsmeho miesta zahral štvrťfinále play-off najvyššej fínskej súťaže a v čase prerušenia ostatnej sezóny bol dokonca štvrtý. Pred sebou vďaka tomu má premiéru v tejto kontinentálnej súťaži a bude zaujímavé sledovať, ako sa s ňou popasuje.

Veľmi podobné príklady by sme našli aj v radoch švédskych či nemeckých reprezentantov. Stálice v podobe Färjestadu, Frölundy, Eisbären či Red Bullu Mníchov dopĺňa mužstvo Rögle BK zo severu Európy a bavorský Straubing. Pre oboch to bude premiéra v rámci Champions Hockey League a vďačia za ňu nečakane vysokej pozícii v závere základnej časti. V Nemecku už bola dlhodobá časť pred prepuknutím koronavírusu ukončená a Straubing mal ísť do vyraďovacích bojov z tretieho miesta. Rok predtým bol ôsmy a stroskotal už v osemfinálovom predkole, v sezóne 2017/18 skončil predposledný a veľmi podobne prežil všetkých svojich 14 rokov v DEL. Výnimkou bola akurát sezóna 2011/12, v ktorej si senzačne zahral semifinále nemeckej ligy. Ide pritom o klub s jedným z najnižších rozpočtov v nemeckej lige. Rögle bolo do sezóny 2007/08 švédskym druholigistom, pričom hneď štyrikrát hralo baráž o postup do vtedajšej Elitserien. Z nej potom pravidelne vypadávalo a postupovalo späť a súčasnosť medzi elitou má najdlhšie, päťročné trvanie. Minulý rok si deviatym miestom zaistilo historickú účasť v osemfinále play-off, no podľahlo v ňom HV 71. Tento rok vyzeral nádejnejšie. Tretie miesto po základnej časti sa pre koronavírus stalo aj konečným a s ním prichádza účasť v CHL.

Kluby zo švajčiarskej NLA v kontinentálnej súťaži zatiaľ príliš neohurujú. Maximom sú dve semifinálové účasti, o ktoré sa postaral Fribourg-Góteron a Davos. V novej edícii to bude skúšať popri Davose, Zürichu, Zugu a Ženeve aj "prebudený spiaci drak" od Bielskeho jazera. Na prelome 70. a 80. rokov bol tento klub absolútnou špičkou v krajine a v priebehu šiestich rokov sa trikrát stal majstrom. Zároveň však ide o jediné tri tituly a historicky je to až ôsmy najúspešnejší klub. V rokoch 1995 až 2008 bol EHC Biel druholigistom a v NLA zvyčajne uzatváral prvú desiatku dvanásťčlenného poradia, čo znamenalo prevažne účasť v play-out. Vo vyraďovacej fáze 2018 aj 2019 sa však toto mužstvo dokázalo prebojovať do semifinále a podobné ambície malo aj teraz. Covid-19 ho však zastavil na piatom mieste a akurát päť miesteniek v Champions Hockey League má NLA. Pre Biel ide o druhú účasť v tejto súťaži. Minulý rok vyhral svoju základnú skupinu, v osemfinále vyradil Augsburg, no následne nestačil na skúsenejšiu Frölundu, hoci prvý zápas na jej ľade vyhral 3:2.

Plánovaní účastníci Champions Hockey League 2020/21:
Lulea HF, Frölunda HC, Färjestad BK, Rögle BK a Skelleftea AIK (Švédsko)
Kärpät Oulu, Lukko Rauma, Tappara Tampere, Ilves Tampere (Fínsko)
Bílí Tygři Liberec, Oceláři Třinec, Sparta Praha (Česká republika)
ZSC Lions, EV Zug, HC Davos, Genéve-Servette, EHC Biel (Švajčiarsko)
Red Bull Mníchov, Adler Mannheim, Straubing Tigers, Eisbären Berlín (Nemecko)
Red Bull Salzburg, Viedeň Capitals, HC Bolzano (EBEL)
Aalborg Pirates, SonderjyskE Ishockey (Dánsko)
Junosť Minsk, Neman Grodno (Bielorusko)
Bruleurs de Loups (Francúzsko)
Stavanger Oilers (Nórsko)
Cardiff Devils (Veľká Británia)
GKS Tychy (Poľsko)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora