Hokej - 06.05.2020 17:29

Cez Litvínov naspäť do reprezentácie. Napodobní Godla Rybára či skôr Laca?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenský hokejový brankár Denis Godla má pred sebou svoju druhú kariérnu kapitolu v najvyššej českej súťaži. Ročník 2019/20 absolvoval vo farbách Kladna, za ktoré odchytal 40 stretnutí s úspešnosťou 90,9 percenta. Teraz sa sťahuje do Litvínova, kde sa stane náhradou za svojho krajana Jaroslava Janusa. V tíme však napriek tomu bude slovenčinu počuť. Hlavným trénerom sa stal Vladimír Országh a partiu útočníkov dopĺňa aj František Gerhát.

"Spoznali sme sa v národnom tíme, je to super tréner. Je detailista, všetko má prepracované, všetky pásma. Je veľmi poctivý," povedal na Országhovu adresu 25-ročný gólman, ktorý v minulosti chytával za Spišskú Novú Ves, KalPu Kuopio, no meno si spravil predovšetkým svojim pôsobením v juniorskej reprezentácii. Teraz verí, že práve cez Litvínov si otvorí dvere aj do seniorského národného tímu. "Keď budeme na vyšších priečkach, reprezentačná pozvánka by mohla prísť," povedal českým médiám na túto tému.

V českej lige si v nedávnej minulosti spravili dobré meno viacerí naši gólmani a vďaka tomu sa stali súčasťou kádra pre majstrovstvá sveta. Úspešnosť Branislava Konráda v Olomouci bola v uplynulej sezóne na vyše 92 percentách, v nedávnej minulosti to bolo ešte o percento vyššie číslo. V celoligových brankárskych štatistikách mu tento rok patrilo štvrté miesto. V sezóne 2017/18 bol jednou z najväčších hviezd bránkovísk Patrik Rybár, ktorý si výbornými výkonmi vyslúžil miesto na farme Detroitu Red Wings. Roky 2016 až 2018 boli zlatou érou Mareka Čiliaka v Brne a pred ním si výbornú pardubickú povesť vybudoval Ján Lašák alebo třineckú Peter Hamerlík.

Spojenie slovenského brankára s českou extraligou však nie je zárukou stopercentného úspechu. Tamojšie ľadové plochy optimálne nesadli napríklad Jánovi Lacovi, Jurajovi Šimbochovi alebo Marcelovi Melicherčíkovi. Skúsený reprezentačný brankár Laco bez pochýb patričné kvality mal a do Česka šiel po štyroch rokoch v KHL. V Chomutove to spočiatku vyzeralo na ďalšiu vydarenú anabázu. Po prvej sezóne so semifinálovou účasťou sa však v druhej hralo o záchranu a s tým spokojnosť rozhodne nepanovala. Slovenský brankár mal pritom v štatistikách len 89-percentnú úspešnosť, priemer blízky trom gólom na duel a nepomohol si ani krátkym hosťovaním v Sparte. Nitriansky odchovanec Šimboch svoje kvality na Slovensku načrtol už v mladom veku, no v Třinci sa cez Hrubca a Hamerlíka dostával do bránky len sporadicky. Pripisoval si tak zväčša hosťovania v nižšej súťaži a po šiestich rokoch sa s "oceliarmi" rozlúčil, aby opäť žiaril pod Zoborom. V roku 2012 sa do Česka presunul Popradčan Melicherčík, no v Leve Praha priestor nedostal a v Sparte taktiež len minimálny. Následne bol rok brankárskou jednotkou Liberca, no 91-percentná úspešnosť a zlyhanie v osemfinálovom predkole bolo v klube vyhodnotené ako neúspech a slovenský gólman patril medzi mužov, ktorí si to odniesli odchodom.

Aj Denis Godla je brankárom, ktorý ukázal, že kvality rozhodne má. Gólmani po hokejovej stránke dospievajú a zrejú neskôr ako hráči v poli a kežmarský rodák by potreboval pôsobisko, v ktorom to ešte raz poriadne "rozbalí" a pripomenie famózne MS dvadsaťročných v roku 2015 či počiatky svojho pôsobenia v Kuopiu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora