Hokej - 22.05.2020 17:42

Švajčiari možno o MS neprišli. O tri roky ich môžu vyfúknuť Rusom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Hokejoví fanúšikovia po celom svete sa tešili na 8. máj, kedy mali začať majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Ich dejiskom malo byť po jedenástich rokoch Švajčiarsko, no o slovo sa prihlásil koronavírus a všetky plány zmaril. IIHF navyše rozhodla, že šampionát sa nebude posúvať o rok a hostiteľom majstrovstiev v roku 2021 bude Bielorusko s Lotyšskom, podľa plánu. Do roku 2025 pritom už je organizácia turnajov rozdelená a švajčiarske čakanie sa malo značne predĺžiť. To však ešte nemusí byť koniec príbehu. Zürich a Lausanne sa môžu dočkať už o tri roky.

Švajčiarske a aj fínske médiá vo veľkom produkujú informácie, podľa ktorých je značne ohrozený šampionát v roku 2023, ktorý sa má uskutočniť v Petrohrade. V meste sa stavia najväčšia európska hala, ktorá má mať 23-tisícovú kapacitu, ale s jej výstavbou sú problémy a hrozí, že nebude dostavaná včas. Druhý a vážnejší problém je ruský dopingový škandál. Svetová antidopingová agentúra krajine vymerala štvorročný zákaz organizovania veľkých športových akcií a hoci sa Rusi odvolali a v pokoronavírusových časoch sa dokonca ponúkli ako náhradný hostiteľ podujatí, ktoré z finančných dôvodov plánovaný organizátor nezvládne, všetko ešte bude predmetom ďalšieho vyšetrovania a dokazovania.

Pre MS 2021 v Bielorusku a Lotyšsku je už známe aj rozlosovanie skupín, o rok neskôr sa po ôsmich rokoch opäť dočká Fínsko, konkrétne mestá Tampere a Helsinki. Rok 2023 je zatiaľ zapísaný pre Petrohrad, 2024 Česká republika a nasledujúci šampionát majú spoluhostiť Švédi a Dáni. Švajčiari sa po tohtoročných okolnostiach okamžite začali sústrediť na najbližší voľný termín. Ten by však mohol prísť o tri roky skôr ako očakávali. Prezident IIHF Rene Fasel, ktorý sa mimochodom pred časom neúspešne uchádzal o stoličku šéfa Kontinentálnej hokejovej ligy, zatiaľ špekulovať a predbiehať nechce. "K dnešnému dňu sú fakty také, že šampionát v roku 2023 bude prebiehať v novej petrohradskej hale," citujú jeho slová ruské médiá.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora