Hokej - 04.06.2020 14:12

Tradičný rebríček najlepších európskych klubov s 10 slovenskými

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Už tradične pripravuje francúzsky server Hockey Archives rozsiahly rebríček 250 najlepších klubov európskeho kontinentu za uplynulú sezónu. Tá ostatná bola poznačená koronavírusom, vo viacerých krajinách sa play-off nehralo vôbec, preto sa vychádzalo takmer výlučne z výsledkov dlhodobej časti. Tá však má v tejto štatistike vždy veľkú váhu, keďže vypovedá o desiatkach odohraných zápasov, nielen dvoch či troch sériách vyraďovacej fázy. Poradiu už dlhodobo kraľujú Rusi, ktorí aj tento rok obsadili tri miesta v elitnej päťke. Slovenských mužstiev je v zozname desať.

CSKA Moskva obhájil svoje minuloročné prvenstvo, keď opätovne kraľoval KHL, hoci tento rok to bol tesný boj s Petrohradom. Ten sa však umiestnil až na štvrtej priečke európskeho poradia. Víťaz Ligy majstrov Lulea HF je druhá, pričom si medziročne polepšila o desať miest. Tretí je AK Bars Kazaň, ktorý pred rokom uzatváral prvú tridsiatku, a elitnú päťku dopĺňa Kärpät Oulu. V prvej dvadsiatke by sme našli mužstvá z piatich rôznych súťaží. Rusko a Fínsko dopĺňajú kluby z Nemecka, Švédska aj Česka. Štrnáste miesto patrí Libercu, ktorý je najlepšie postaveným českým tímom, hoci len s malým náskokom pred Třincom, Plzňou, Mladou Boleslavou a Spartou.

Najlepšie postaveným slovenským tímom je HC '05 iClinic Banská Bystrica na 105. pozícii. O sedem miest nižšie je HC Slovan Bratislava a hneď za ním HC Košice a HK Poprad. "Barani" si oproti minuloročnému vydaniu pohoršili o osem miest, Bratislavčania oproti účasti v KHL klesli o jedenásť, kluby z východu si zhodne polepšili o tri priečky. Účastníci Tipsport Ligy sa nachádzajú v spoločnosti britských či bieloruských klubov. Okrem nášho obhajcu titulu, všetkých ostatných predbehla Junosť Minsk. Tesne za Popradom sa potom nachádza Neman Grodno, Cardiff Devils či Sheffield Steelers. Náš najlepší tím predbehlo pätnásť českých mužstiev a šesť celkov z nadnárodnej EBEL.

Poradie slovenských mužstiev v 250-člennom rebríčku Hockeyarchives.com:
1. CSKA Moskva (KHL)
2. Lulea HF (SHL)
3. AK Bars Kazaň (KHL)
4. SKA Petrohrad (KHL)
5. Kärpät Oulu (Liiga)
6. Red Bull Mníchov (DEL)
7. Frölunda (SHL)
8. Färjestad (SHL)
9. Barys Nur-Sultan (KHL)
10. Dinamo Moskva (KHL)
...
105. HC '05 iClinic Banská Bystrica
112. HC Slovan Bratislava
114. HC Košice
115. HK Poprad
121. HK Dukla Trenčín
123. HKM Zvolen
151. HK Dukla Ingema Michalovce
156. HK Nitra
207. HC Nové Zámky
227. HC 07 Detva

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora