Hokej - 08.07.2020 08:54

Mladý hokejista bojuje s rakovinou, pomáha aj Valach či Hovorka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Českým hokejom už nejaký čas hýbe príbeh talentovaného hokejistu Ondřeja Buchtelu, ktorý vo veku 20 rokov bojuje s ojedinelou formou rakoviny srdca. Veľmi rýchlo sa zmobilizovala fanúšikovská obec, jeho klubové pôsobisko a aj hokejisti naprieč celou českou Extraligou. Nezaostávajú ani Slováci. Obranca Juraj Valach, ktorý v uplynulej sezóne hájil farby rakúskeho Linzu, prispel na jeho liečbu čiastkou 25 tisíc korún, čo je v prepočte asi 940 eur. Jeho krajan Marek Hovorka, ktorý sa len nedávno sťahoval z Kladna do poľského Jastrzebia, bez váhania ponúkol do dražby svoj dres zo sezóny 2019/20. Víťazná čiastka bude venovaná Buchtelovi.

U našich susedov funguje aj transparentný účet, ktorý dáva komukoľvek možnosť prispieť chorému obrancovi. Vyzbieraná čiastka na ňom veľmi rýchlo prekročila métu 30 000 eur a financie stále pribúdajú. Valach z vlastnej skúsenosti vie, aké je to prísť o milovanú osobu a po smrti manželky ostal so svojimi deťmi sám. Venovanú sumu chcel pôvodne ponúknuť v aukcii o hokejku Nicolasa Hlavu, no s útočníkom Kladna sa dohodol, že prispeje priamo na účet Buchtelu, kým podpísaný suvenír ostal naďalej predmetom dražby.

Nezaháľal ani Nadačný fond Ivana Hlinku, ktorý bol zriadený hokejovým zväzom a jeho primárnym cieľom je pomáhať bývalým hokejistom, ktorí sa po konci kariéry ocitli v ťažkej životnej situácii. Z jeho účtu bolo na boj s rakovinou bývalého mládežníckeho reprezentanta prevedených 7 500 eur. Buchtela si pritom prešiel všetkými vekovými kategóriami v národnom tíme. V roku 2017 absolvoval šampionát osemnásťročných a neskôr sa presunul aj do výberu v "dvadsiatke". Okrem spomenutých, dražby cez svoje instagramové profily spustili viacerí českí hokejisti. Patrí medzi nich Jakub Lauko z Bostonu, David Kaše z Philadelphie alebo talentovaný plzenský brankár Dominik Pavlát.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora