Hokej - 26.07.2020 21:03

Napodobní Bratislava Bolzano či skôr vymení Znojmo?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Keď hokejová liga prijme tím zo zahraničia, prospeje jej viac, keď rozšíri konkurenciu a zaradí sa medzi špičku ako keby mal okupovať len posledné miesta. Vedomá si toho je aj nadnárodná rakúska liga, ktorá sa už v niektorých štúdiách odhodlala načrtnúť, akú pozíciu by iClinic Bratislava Capitals mohol hrať v ročníku 2020/21. Na kvalitatívne zaradenie slovenského mužstva je ešte priskoro, no v našom hlavnom meste sa už skladá zostava, ktorá by sa od 25. septembra mala pustiť do boja. Kostru budú tvoriť opory prvoligových čias, ktoré už stihli predĺžiť svoje zmluvy. Do tejto partie patrí okrem gólmana Petra Hamerlíka aj dvojica skúsených zadákov Lukáš Bohunický s Karolom Slobodom a útočníci Tibor Varga, Róbert Varga, Michal Šalka, Dávid Buc a Denis Hudec.

"Podávali stabilné výkony, pričom prejavili aj vysoké morálno-vôľové vlastnosti. Tím do rakúskej nadnárodnej súťaže postupne budujeme a verím, že sa nám podarí poskladať silné mužstvo. Aj vzhľadom na to, ze tamojšie kluby majú niekoľkonásobne vyššie rozpočty ako tímy v slovenskej Tipsport lige a majú množstvo kvalitných zahraničných hráčov, chceme dať priestor presadiť sa v tejto kvalitnej súťaži hlavne slovenským hráčom s maximálne dvoma výnimkami," prezradil generálny riaditeľ Dušan Pašek, čím zrejme načrtol, že Capitals sa od prvého ročníka nehodlajú naháňať o titul so Salzburgom, Viedňou či Klagenfurtom. Tieto celky zvyknú potvrdzovať svoju kvalitu aj v Lige majstrov a zaradiť sa po ich boku je náročnou úlohou.

Prvými "odvážlivcami" v 17-ročnej histórii EBEL boli celky zo Slovinska. HK Jesenice bol v sezóne 2006/07 prvým zahraničným účastníkom, ktorý doplnil pretransformovanú Rakúsku hokejovú ligu. Z osemčlennej konkurencie obsadil piate miesto a len o skóre mu ušla účasť vo štvorčlennom play-off. Podobné umiestnenie zopakoval celok z metalurgicko-oceliarskeho centra aj o rok neskôr, no to už mala liga desať celkov, vrátane Olimpije Ľubľana a Székesfehérváru. Posledný spomenutý bol v tom čase už osemnásobným majstrom Maďarska, no ako nováčik EBEL vyhral v základnej časti len päť z 36 zápasov a bol suverénne najslabším celkom. Ľubľana si napriek ôsmemu miestu po základnej časti zahrala senzačné finále so Salzburgom a aspoň na rok vyslala signál, že táto súťaž pre "menšie" celky nie je nehrateľná. V ročníku 2008/09 však už bola po boku Féherváru najslabším tímom a ako stabilnejší slovinský zástupca sa predsa len ukázali Jesenice. Práve cez ich rady sa do Európy predali hráči ako David a Marcel Rodmanovci, Žiga Jeglič, Rok Tičar, Mitja Robar, Robert Sabolič alebo Sabahudin Kovačevič.

V roku 2009 doplnili rakúsko-slovinsko-maďarskú partiu Chorváti, reprezentovaní Medveščakom Záhreb. To sa už Ľubľana aj Jesenice patrične trápili a ich koniec v nadnárodnej súťaži bol blízko. Záhrebčania zatvárali základnú časť hneď nad nimi, s rovnakým počtom bodov ako Féhervár. Kraľovali rakúske celky, najmä Graz, Salzburg a Viedeň, no opäť sa ukázalo, že poradie po základnej časti v tejto lige ešte nemusí nič riešiť a nováčik od Jadranu si zahral semifinále play-off. Lenže situácia s kvartetom zahraničných tímov na chvoste poradia sa zopakovala aj o rok, tento raz bez zázraku vo vyraďovacej fáze. Napriek tomu vedenie súťaže prijalo ďalšieho účastníka spoza hraníc a v pred ročníkom 2011/12 pribudli Orli Znojmo.

Ani bývalý český druholigista v nováčikovskej sezóne neohúril. Základnú časť zatváral na predposlednom desiatom mieste a hoci v nadstavbe vybojoval miestenku do play-off, vypadol už vo štvrťfinále na Medveščaku. Ten si však zahral semifinále, rovnako tak aj Ľubľana a vôbec prvý raz v histórii ligy sa stalo, že medzi najlepšou štvoricou boli až dva zahraničné celky. Zo Záhrebu sa začal formovať jeden z kvalitnejších tímov a konkurencie schopným sa stále viac stávalo aj Znojmo. Ročník 2013/14 už chorvátsky celok absolvoval v KHL, no v EBEL ho nemenej kvalitne nahradilo talianske Bolzano. To sa dokázalo hneď v prvý rok stať šampiónom a liga mala prvý raz nerakúskeho majstra. Tento úspech mužstvo z južného Tirolska nezopakovalo, no v roku 2016 ho mohlo napodobniť Znojmo, ktoré vo finále podľahlo Salzburgu 2:4 na zápasy a zaznamenalo tak svoje najlepšie umiestnenie. Spomedzi slovinských zástupcov ostala nejaký čas v hre už len Ľubľana, ktorá to pred ročníkom 2017/18 zabalila a vymenil ju Záhreb, no nezaradil sa tak vysoko, ako patril pred odchodom do Ruska, a v spodnej polovici tabuľky sa začal zabývavať český klub. V polovici sezóny 2018/19 svoje účinkovanie v EBEL prerušil Medveščak a najaktuálnejšie sezóna tak mala 8 rakúskych a 3 zahraničné celky. Znojmo pokračovať nebude, vymenia ho Bratislavčania, pomer tak ostane zachovaný, navyše sa súťaž odeje do nového šatu s partnerom bet-at-home.com a pre nekomerčné účely bude vystupovať ako ICE Hockey League.

Sumár nováčikovských sezón zahraničných mužstiev:
2006/07 - HK Jesenice: 5. miesto
2007/08 - Olimpija Ľubľana - 2. miesto
2007/08 - Alba Székesfehérvár - 10. miesto
2009/10 - Medveščak Záhreb - 4. miesto
2011/12 - Orli Znojmo - 7. miesto
2013/14 - HC Bolzano - 1. miesto

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora