Hokej - 18.08.2020 18:53

Český šport čaká finančná injekcia. Je za ňou bývalý brankár

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Šport v Českej republike čaká zaujímavá finančná pomoc a je za ňou bývalý hokejový brankár Milan Hnilička. Zlatý olympijský medailista z Nagana vstúpil v roku 2017 do politiky a o dva roky neskôr sa stal predsedom Národnej športovej agentúry. Tá má od vlády dostať balík v hodnote 450 miliónov eur, ktorý treba prerozdeliť do športu. Kým sa tak stane, na programe je ešte niekoľko rokovaní s premiérom Andrejom Babišom a ministerkou financií Alenou Schillerovou. Čiastka mala byť pôvodne o takmer 70 miliónov eur nižšia, ale zásah koronavírusu pomohol Hniličkovi a jeho súputníkom zabojovať o navýšenie finančnej pomoci.

Rozdelenie peňazí bude veľmi rôznorodé, no primárne pôjde o podporu klubov a telovýchovných jednôt v menších mestách. Tie mali najmenšiu šancu vykompenzovať finančné straty a obmedzenie svojho chodu, ktoré ho postihlo, keďže za nimi nestoja veľké spoločnosti zo súkromného sektora. Program dostal názov "Šatňa" a jeho súčasťou bude aj zlepšenie prevádzky a údržby športovísk. Do tohto balíka sa má zmestiť aj dlhšie plánovaná rekonštrukcia zimného štadióna v Kladne, ktorého je Hnilička odchovancom.


Účasťou na desiatich svetových šampionátoch sa členovia Snemovne zvyčajne pýšiť nemôžu

Investície neobídu ani jednotlivé športové zväzy a peniaze majú ostať aj na budovanie malých hál, bazénov alebo štadiónov na regionálnej úrovni. O podiel sa však úspešne uchádzalo aj niekoľko prvoligových tímov. Okrem spomenutého Kladna sa pomoci má dočkať aj hokej v Litvínove a Brne, čo boli rovnako dlhodobejšie plány, ktoré dostali pre celosvetovú pandémiu značnú trhlinu. Pre 47-ročného rodáka z Litoměřic môže ísť o veľké poskočenie v očiach svojich voličov. Do politiky vstupoval cez stranu ANO, ktorú založil Andrej Babiš, a od začiatku svojho pôsobenia v tejto sfére zastával funkcie v športovej oblasti. Pred šéfovaním Národnej športovej agentúre bol vládnym splnomocnencom pre šport. V ostatných týždňoch viac riešil otázky spojené s karanténou športových klubov a prerušením či obnovením programu v ligách.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora