Hokej - 28.08.2020 21:54

Hrával takmer ako storočný. Zomrel najstarší hokejista sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Zápis v Guinessovej knihe rekordov o najstaršom hokejistovi sveta patrí s výrazným náskokom Američanovi Markovi Sertichovi, ktorý ešte v 98 rokoch aktívne hrával a rovesníkov by na klziskách hľadal ťažko. Vojnový veterán bol dokonca pri oslobodzovaní koncentračných táborov po druhej svetovej vojne a za svoj najväčší sen považoval hranie hokeja do stovky. Vtedy by spokojne dal za svojim pôsobením bodku, no nedožil sa toho. Chýbal mu jediný rok, no z americkej Minnesoty prišla smutná správa o jeho smrti na mŕtvicu.

Napriek pokročilému veku sa udržiaval v kondícii, akú by mu nejeden závidel. Pred časom svoj denný režim opisoval ako budíček o šiestej ráno, jazda na stacionárnom bicykli, kliky a potom hokejový tréning s dlhoročnou partiou kamarátov. Sám sa pritom tomuto športu v minulosti venoval aj aktívnejšie a hoci sa do prestížnych líg nedostal, koučoval minnesotský univerzitný tím. Ešte vo svojich 96 rokoch sa dokonca zúčastnil v Kalifornii hokejových MS veteránov a poklony mu vtedy skladali aj hviezdy NHL. Veď v tomto športe sú považovaní za veteránov už muži, ktorí majú pred päťdesiatkou a nekončia.

Mladší od Serticha je aj futbalový držiteľ podobného rekordu. Tým je izraelský brankár Izak Hayik, ktorý odchytal svoj posledný súťažný zápas vo veku 73 rokov. Americký hokejista vydržal ešte o dve desaťročia dlhšie a sľúbil, že raz napíše knihu s návodom, ako sa to dá tak dlho zvládať. Žiaľ, tej sme sa už nedočkali.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora