Hokej - 17.09.2020 08:51

Odohral 365 zápasov v NHL, teraz si buduje kariéru rozhodcu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/hokej.cz

Pred šiestimi rokmi ešte brázdil najslávnejšie klziská sveta s hokejkou v rukách, dnes píska dorasteneckú českú ligu. Celkom zaujímavú kapitolu svojho hokejového príbehu rozpísal niekdajší výborný krídelník Rostislav Olesz, ktorý má na konte bezmála štyri stovky štartov v NHL, zahral si na olympiáde v Turíne, na dvoch majstrovstvách sveta, na sklonku kariéry bol kapitánom Vítkovíc a aktívnu kariéru stále neukončil. Pred sebou má druhú sezónu v radoch extraligového HC Olomouc, no zároveň zbiera svoje prvé skúsenosti ako rozhodca. Za sebou už má aj premiéru, keď viedol zápas dorastencov Poruby a Třinca.

Vzniklo to z nezáväzného rozhovoru s kamarátmi. Jeden z nich odmietol možnosť spraviť si po aktívnej kariére rozhodcovský seminár, no 34-ročného vítkovíckeho odchovanca táto ponuka zaujala. Hoci mal v klube prípravu na nový ročník, stihol vybaviť aj všetky potrebné rozhodcovské náležitosti a od nového ročníka môže pískať. Na začiatok mládežnícke súťaže. "Termínovo to parádne vyšlo a nič nekolidovalo s prípravou na ligu. V prvý septembrový týždeň som absolvoval skúšky a v posledný voľný víkend pred štartom extraligy sa naskytla možnosť zapískať si," pochválil sa portálu Hokej.cz.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa HC RT TORAX Poruba (@hcporuba),

Poruba je ostravskou mestskou časťou, v ktorej Olesz robil svoje prvé kroky ako hráč. V kariére to následne dotiahol do Floridy Panthers, Chicaga Blackhawks či New Jersey Devils. Nikdy si však nezahral zápas play-off NHL. Svoj prvý odpískaný duel hodnotil sebakriticky a hovorí, že sa dopustil viacerých chybných verdiktov a problémy mu robil aj pohyb. Ten je u rozhodcov diametrálne odlišný od pohybu hráčov. Na toto remeslo zatiaľ presedlať nehodlá. Prioritou je naďalej hráčska kariéra. Počas minulej sezóny si do štatistík zapísal bilanciu 9+11 a rozdal množstvo cenných skúseností mladším spoluhráčom. S Olomoucom navyše stihol pred koronavírusom odohrať prvé dva zápasy predkola play-off a so Zlínom bol stav série 1-1.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora