Hokej - 18.09.2020 23:12

Prvé kolo v Česku veľmi kostrbaté. Ďalší na rade sú Švédi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Po tej futbalovej sa pomaly prebúdza aj hokejová Európa a medzi prvými odštartovanými ligami je česká. Nevyhla sa však problémom, keďže počet potvrdených prípadov koronavírusu v krajine rapídne vzrastá. Kým v prvej polovici augusta Česi hlásili denný prírastok na úrovni 200 až 300 nových prípadov, v septembri už mali viaceré dni s nárastom o tisíc infikovaných a v deň štartu hokejovej sezóny dokonca rekordných 3 123. Na piatich zo siedmich klzísk sa napriek tomu hralo. Svoj duel odložili len Vítkovice s Litvínovom a Kometa Brno s Třincom.

Krátko pred prvými zápasmi ohlásili Vítkovice až sedemnásť pozitívnych testov na Covid-19 a za týchto okolností nemohli v piatok proti Litvínovčanom nastúpiť. Na druhý deň sa medzi problémové tímy zaradil aj celok z Brna. Päť až šesť členov tímu malo mať počas noci neznesiteľné teploty. Celý káder bol následne podrobený testom, no ich výsledky mali byť známe až počas víkendu. Kometa tak zatiaľ ku karanténe nepristúpila, ale stretnutie s Ocelářmi Třinec sa z preventívnych dôvodov odložilo. Už v nedeľu sa pritom malo pokračovať kolom číslo dva, no posuny programu sa budú logicky týkať aj ďalších. Súperom Ostravčanov mal byť Hradec Králové, majster spred dvoch sezón ruší cestu do Litvínova.

V brnenskej zostave figuruje krídelník Silvester Kusko, vítkovíckymi hráčmi sú v tejto sezóne Patrik Koch, Rastislav Dej, Peter Trška a Peter Šišovský. Zvyšných päť zápasov českej ligy sa koncom pracovného týždňa odohralo. Nováčik z Českých Budějovíc na úvod podľahol Mountfieldu HK 1:5, Plzeň si doma poradila so Spartou 5:3, Karlovy Vary zdolali Mladú Boleslav 3:2, Zlín podľahol doma Olomoucu 1:4 a o debakel kola sa postaral Liberec. Ten na svojom ľade rozstrieľal Pardubice 7:1. Plynulosť ligy je pre ďalšie týždne zatiaľ otázna, no po KHL ide o druhú z veľkých európskych súťaží, ktorá spustila sezónu 2020/21. Ďalší v poradí majú byť Švédi, kde je prvé buly naplánované na 19. septembra a o šesť dní neskôr štartuje nadnárodná Ice Hockey League. Fínsko a Švajčiarsko si ako dátum prvého kola zvolilo prvý októbrový deň.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora