Hokej - 27.10.2020 20:54

Na Karjala Cup tento rok vycestujú experimentálne zostavy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Už v novembri sa má uskutočniť prvý zo štyroch tradičných turnajov hokejových reprezentácií, na ktorých sa konfrontuje Rusko, Česko, Fínsko a Švédsko. Dejiskom novembrového Karjala Cupu sú fínske Helsinki a pre organizátorov aj samotné výpravy ostávajú vo vzduchu viaceré otázniky. Tie koronavírusové dopĺňajú aj prekvapenia pri skladbe jednotlivých zostáv. Také Rusko vycestuje s kompletným tímom do 20 rokov, poriadne experimentálnu zostavu vyskladali aj Švédi, zatiaľ čo Česká republika bude zrejme nútená vynechať hráčov z domácej ligy.

Česká extraliga sa už tri týždne nehrá, kluby majú rôzne režimy s povinnou karanténou či dokonca pozitívnymi prípadmi na Covid-19. Do úvahy tak pripadajú len legionári, no ani v zahraničí to nie je s fungovaním klubov ideálne. Niektoré ruské napríklad fungujú v bublinách a nie sú naklonené tomu, aby ich hráči absolvovali cestu po Európe. Presne opačne na to šli Švédi, ktorí do susednej krajiny pocestujú výlučne s hráčmi z domácej súťaže a dostalo sa dokonca aj na druholigistu. "Tri korunky" avizovali, že podujatie považujú za zbytočné a rizikové. Aj preto preň nemobilizovali svoje najväčšie hviezdy pôsobiace v najlepších kluboch starého kontinentu.


Na juniorskom šampionáte 2019 ruskí mladíci zdolali Kanadu 6:0, no tá im debakel oplatila vo finále

Tretí variant zvolilo Rusko. V decembri sa majú hrať juniorské majstrovstvá sveta v Kanade a možností na zohratie prípravných zápasov bude pramálo, ak vôbec nejaké. Preto "zborná" využije práve Karlaja Cup na to, aby mladíci nabrali zápasovú prax. Kompletná 24-členná nominácia pozostáva z hokejistov do 20 rokov. Za sabotáž to však považovať nemožno. Už vo februári na Švédske hry cestovalo sedem juniorských reprezentantov a tento raz dostane priestor napríklad hneď šestica hráčov, ktorá ovládla ostatný Hlinka Gretzky Cup, turnaj hokejistov do 18 rokov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora