Hokej - 06.11.2020 21:51

Telo vypovedalo službu. Posledný český zlatý kapitán končí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

České národné hokejové mužstvo čaká na cenný kov zo šampionátu od roku 2012 a titul majstra sveta bralo naposledy v roku 2010. Odpisovaný a podceňovaný tím dokázal zvrátiť nepriazeň osudu a po troch štvrťfinálových vypadnutiach v rade náhle vyšiel na najvyšší stupienok. Kapitánom tohto tímu bol Tomáš Rolinek, ktorý tento týždeň vo svojich štyridsiatich rokoch oznámil koniec aktívnej kariéry. Dlhoročný kapitán Pardubíc, ktorý hrával aj za Spartu Praha a Metallurg Magnitogorsk nekončí pre zdravotné dôvody. V sezóne 2020/21 síce pre operáciu bedra neodohral ani jeden zápas, no v tom problém nebol. Na svojom tele však cítil, že to už nie je ono.

"Veľký podiel na tom má aktuálna 'kovidová' situácia. Zistil som, že už nie som schopný pripraviť sa tak, aby som mohol hrávať. Telo mi jednoducho vypovedalo službu. Tri týždne mi trvalo, kým som sa s tým zžil. Skúšal som sa premôcť. Nechcem povedať, že to bolo vyhorenie, ale videl som, že na to nemám," oznámil novinárom prostredníctvom online tlačovej konferencie. Zároveň prekvapil tým, že ročník 2019/20 považuje za vrchol svojho pardubického pôsobenia. S pernikármi pritom získal titul, zažil veľa pekných momentov, no zvládnutý tuhý boj o záchranu na prelome februára a marca je tým posledným, čo klubu odovzdal a mimoriadne si cení odvrátenie zostupu, ktorý by mohol mať mimoriadne negatívny dopad.

O vrchole reprezentačnej kariéry Rolinka netreba dlho špekulovať. Pred Majstrovstvami sveta 2010 v Nemecku dostal tréner Vladimír Růžička 25 ospravedlneniek a na turnaj cestovalo až osem nováčikov. Oproti vancouverskej olympiáde chýbal Eliáš, Erat, Židlický, Krejči, Plekanec, Kaberle či Havlát. Vzduchom sa navyše niesla dlhodobá kritika reprezentácie, ktorá tri roky bez cenného kovu dovtedy nikdy nebola a hrozilo, že tento raz Česi historicky prvý raz nepostúpia do vyraďovacích bojov. Keď v prvých štyroch zápasoch dvakrát prehrali, navyše s Nórmi a Švajčiarmi, táto hrozba sa ešte prehĺbila. Rolinek si však odmietal pripustiť, že by mal byť prvým nositeľom "Céčka" na drese, ktorému sa to stane.


O ťažení na nemeckom ľade pripravila Česká televízia krásny 80-minútový dokument

Súčasťou tímu bol aj Jaromír Jágr, ktorý však plnil len rolu asistenta kapitána. Rolinek sa na šampionáte predviedol štyrmi strelenými gólmi. Česko ukázalo obrovskú nezlomnosť, vyhralo päť duelov v rade, štvrťfinále a semifinále dokonca po nájazdovej dráme a na konci toho všetkého bol finálový triumf proti hviezdami nabitému Rusku. Pre rodáka zo Žďáru nad Sázavou to bolo jediné šampionátové zlato a okrem neho je držiteľom kompletnej medailovej zbierky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora