Hokej - 01.12.2020 13:57

NHL sa stále neozvala, európske hviezdy doma predlžujú kontrakty

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Všetky popredné hokejové ligy už spustili svoj ročník 2020/21 a v rámci možností sa snažia z jeho kalendára kúsok po kúsku odkrajovať. Výnimkou je akurát tá najslávnejšia. Boje o Stanleyho pohár sa natiahli až do 29. septembra a dovtedy sa Kanaďania a Američania len v náznakoch vyjadrujú o tom, kedy a za akých podmienok odštartuje nová edícia profiligy. Do nepríjemnej situácie to dostáva aj samotných hokejistov. Niektorí si užívajú zaslúžené voľno, no popri tom myslia aj na pravidelné tréningy, aby sa na povel vedeli hlásiť vo forme. Ďalší šli na istotu a čas využili na dočasné pôsobenie v domovine.

Aj vďaka tomu sa niekoľkými hviezdnymi menami pýši najvyššia česká súťaž. Formu v nej ladí Filip Hronek, David Kaše či Filip Zadina a toto trio v súčte nahralo už 35 kanadských bodov. Každý si však za svoje dočasné pôsobisko vybral iný extraligový tím. Najproduktívnejší z nich je Hronek, ktorý má pred sebou už tretiu sezónu v radoch A-tímu Detroitu Red Wings a po pätnástich zápasoch vo farbách Hradca Králové má bilanciu 5+9. Tabuľkové popredie po rokoch atakujú aj Karlovy Vary, pod čím je zase podpísaný jedenásťbodový David Kaše, ktorý patrí Philadelphii Flyers, no uplynulý ročník pôsobil viac na jej farme. Na čele českej ligy však momentálne je Třinec. Ten sa zároveň môže pochváliť najplodnejšou ofenzívou, čo je zásluha napríklad aj Filipa Zadinu z Detroitu.

Plány so štartom 1. januára sa javia ako stále menej reálne. Pokiaľ by sa skutočne malo už o mesiac začať hrať, prípravy by museli byť v inom štádiu. Tak to vníma aj obranca Hronek, ktorému krátkodobá zmluva s Mountfieldom HK vypršala a rozhodol sa podpísať novú. Tým sa vedeniu sľúbil do konca aktuálneho kalendárneho roka. Česi navyše ohlásili aj ďalšiu zaujímavú posilu v podobe Dana Vladařa. Dvadsaťtriročný gólman čaká na svoju príležitosť v Bostone, pričom už dva roky pravidelne chytáva za farmársky Providence Bruins. Čechmi to pritom rozhodne nezačína a nekončí. Možnosť dočasného odchodu do Európy využili viaceré mladé prospekty, ale aj skúsení hráči. Montrealský talent Jesperi Kotkaniemi sa pobral do fínskeho Ässätu, Vitalij Kravcov, na ktorého má práva New York Rangers, zarezáva v Traktore Čeľabinsk, Alexandre Texier hosťuje z Edmontonu vo francúzskom Grenobli a zaujímavú akvizíciu ohlásil aj rakúsky Villach z Ice Hockey League. Nejaký čas si zaň zahrá skúsený Michael Raffl z Philadelphie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora