Hokej - 17.03.2021 20:03

Čerstvý český reprezentant bol pozitívny na kokaín

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Život športovca je často veľmi nevyspytateľný a veci sa môžu náhle meniť prakticky zo dňa na deň. Rozprávať by vedel český hokejista Jan Mandát, ktorý sa v decembri premiérovo objavil na súpiske národného mužstva a zdalo sa, že v 25 rokoch naberie jeho kariéra dosiaľ nepoznaný rozmer. Lenže koncom kalendárneho roka bol podrobený testu na zakázané látky a neprešiel ním. Nešlo pritom o zvýšenú hodnotu niektorej látky, ale pozitívny nález bol na kokaín. Disciplinárna komisia bola nekompromisná, udelila mu stopku pre akúkoľvek hokejovú činnosť na dva roky a s okamžitou platnosťou s ním rozviazal zmluvu aj zamestnávateľ, ktorým bolo Dynamo Pardubice.

Vzhľad na vek mladého útočníka, problém mu môže definitívne zničiť kariéru. Kompetentní dokonca dospeli k záveru, že doping užil s preukázateľným zámerom dosiahnuť lepší športový výkon. "Svojím konaním poškodil klub, spoluhráčov, český hokej a najviac seba. Už sme avizovali, že proti týmto prehreškom budeme nekompromisní a že ich budeme tvrdo trestať. Kauza Mandát je uzavretá a viac sa k tomu nebudeme vyjadrovať," hlási pardubický klubový web. Jihlavský odchovanec krátko po svojom debute za mužov odišiel do Kanady, kde tri roky pôsobil v QMJHL. Ďalšie dva roky absolvoval v AHL a keď ho New Jersey Devils do prvého tímu nepovolali, vrátil sa do Českej republiky.

Od ročníka 2018/19 nastupoval za Pardubice, s ktorými si prešiel veľkou krízou a dramatickým bojom o záchranu, no s "áčkom" na drese patril medzi postavy, ktoré symbolizovali posun k lepším zajtrajškom. V prebiehajúcej sezóne odohral tridsať zápasov s bilanciou 9+5 a zaujal aj reprezentačného kouča Filipa Pešána. Ten ho zapísal ako náhradníka pre ruský Channel One Cup a hoci sa nakoniec na ľad nedostal, rozhodne šlo o kariérny posun. Taký už prísť nemusí. Hoci mu pôvodne hrozil až štvorročný dištanc, skrátený bol na polovicu. Trest sa týka súťaží pod hlavičkou IIHF, čo znamená, že by teoreticky mohol nastupovať v niektorej nižšej zámorskej lige. Z takej však bude cesta do európskej elitnej súťaže veľmi ťažká.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora