Hokej - 25.03.2021 22:26

Boj o draftové pozície! Zajtra štartuje finálový turnaj NCAA

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Amerika hľadá každoročne najlepší univerzitný tím v krajine vo všetkých športoch a hokejový turnaj NCAA má svoju tradíciu od roku 1948. Tá bola v pandemickom roku 2020 porušená, no po ročnej odmlke sa opäť pripravuje finálový turnaj kvalitatívne najsilnejšej I. divízie, ktorého sa zúčastní šestnásť výberov naprieč celými Spojenými štátmi americkými. Titul obhajuje tím Minnesota Duluth Bulldogs, ktorý vyhral najaktuálnejšie dva ročníky, hoci šlo len o jeho historicky druhý a tretí titul.

Tohtosezónny hokejový univerzitný turnaj bude mať oproti tým minulým niekoľko špecifík, no vo všeobecnosti bude prebiehať zaužívaným spôsobom. Šestnásť tímov bolo rozložených do pavúka, ktorým sa bude postupovať jednoduchým vyraďovacím systémom na jediné víťazstvo. Prvé dve kolá pritom budú mať regionálny charakter a dvojice tvoria geograficky blízke univerzity. Semifinále a finále pod názvom "Frozen Four" bude mať svoje dejisko v Pittsburghu.

Pavúk býva zvyčajne zložený na základe "PairWise renkingu", ktorý vychádza z celosezónnych výsledkov jednotlivých tímov. Pandémia však výrazne okresala počet odohraných súťažných duelov, najmä tých proti súperom z inej oblasti či konferencie. Renking tak bol zložený manuálne určenou komisiou, ktorá zohľadňovala rôzne faktory. Popri samotnej zápasovej bilancii hralo väčšiu rolu kvalitatívne hodnotenie konferencie, do ktorej tím patrí a napríklad aj počet vydraftovaných hráčov v prvom kole NHL. Štvornásobné zastúpenie majú dlhodobo najsilnejšie konferencie NCHC (zo západu a stredozápadu krajiny) a Big Ten (najstaršia z konferencií so sídlom v Illinois). Po troch zástupcoch dodáva Hockey East (z oblasti New England) s WCHA (silnejúca konferencia v oblasti západu USA, Aljašky a Alabamy) a po jednom tíme má v hre Atlantic Hockey (severovýchod a Colorado) a ECAC (východ Ameriky).

Tímy v NCAA pozostávajú z hráčov do 25 rokov, ktorí majú menší či väčší potenciál dostať sa na vrcholnú hokejovú scénu. Budúce hviezdne mená sa bez pochýb na ľade objavia aj tentoraz. V roku 2018 si honor najužitočnejšieho hráča odniesol Karson Kuhlman, ktorý dnes už má za sebou premiéru v Bostone Bruins. V roku 2014 kraľoval Shayne Gostisbehere z Philadelphie Flyers a krátko pred ním Justin Abdelkader či Thomas Vanek, ktorí svoje uplatnenie neskôr našli v Detroite Red Wings, Rakúšan aj v Buffale, Montreale či Minnesote.