Hokej - 22.04.2021 17:07

Po reprezentačnom mužskom debute by rád pridal aj klubový

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Slovenský hokejový útočník Juraj Slafkovský zažil začiatok seniorskej reprezentačnej kariéry o akom sníva každý mladý športovec. V čerstvých sedemnástich rokoch zažiaril v juniorskom dvojzápase proti Českej republike, dostal dôveru v A-tíme počas kempu pred Majstrovstvami sveta 2021 a v konfrontácii s nabitými a nahecovanými Lotyšmi strelil svoj prvý gól. Šlo zároveň o jeho prvý zápas pod taktovkou trénera Craiga Ramsayho a navyše víťazný zásah pri víťazstve 1:0 po predĺžení. Hoci nás od začiatku vrcholného podujatia delí ešte mesiac, nešlo o žiadnu drobnosť. Lotyšsko bude hrať v domácom prostredí a hráči sa mu preto do tímu priam ponúkajú. V Rige by sa chcel predstaviť každý a tréneri majú už teraz k dispozícii mimoriadne silný tím s oporami Dinama Riga, brankárom Janisom Kalninsom z Jokeritu či skúseným krídelníkom Kasparsom Daugavinsom.

Druhá konfrontácia však mala jediného strelca v osobe Slafkovského, ktorý sa navyše stal vo veku 17 rokov a 22 dní najmladším hokejistom, ktorý si kedy obliekol reprezentačný dres. Keďže hneď skóroval, historických zápisov bolo viac. "Ani som nevedel, že som prekonal Mariána Gáboríka. Som veľmi šťastný, ale myslím si, že mám od neho ešte veľmi ďaleko," konštatoval odchovanec košického hokeja. Spoločne s celým tímom už teraz hľadí na Nemecko, ktoré bude našim súperom pre ďalšie dva duely: "Lotyši hrali fyzicky. Keď mali puk, vedeli, čo s ním. My sme dali málo gólov. Musíme teda popracovať na koncovke,"

Premiéra v A-tíme nemohla byť krajšia, no výsledky a počty gólov v prípravných zápasoch nebývajú tým najdôležitejším. "Je to pekné, že som dal gól. V konečnom dôsledku však je najdôležitejšie, ako som hral a či som dodržiaval systém. To, že som dal gól, je len bonus," dodal Slafkovský uvedomelo. Vstup na mužskú úroveň, v každom prípade, má úspešne za sebou, hoci na klubovej scéne uplynulý ročník absolvoval len v doraste a juniorke fínskeho TPS Turku. "Bol to môj prvý duel medzi mužmi, teda veľká zmena. Snažil som sa jazdiť s nimi a hrať fyzicky do tela. Myslím si, že sa mám stále v čom zlepšovať, či už rýchlosti a v osobných súbojoch," zhodnotil svoj výkon bezprostredne po súboji a myšlienkami bol aj pri svojom pôsobisku. "Verím, že aj niekto z klubu sledoval tento duel v Piešťanoch a v ďalšej sezóne by som mohol dostať šancu ukázať sa medzi mužmi," zaželal si.