Hokej - 27.04.2021 17:07

Po ročnej pauze je späť. Lige majstrov chýbajú poslední účastníci

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita
 Champions Hockey League

"Organizovanie súťaže od Belfastu po Minsk respektíve od Luley po Bolzano, je ekonomicky aj logisticky nemožné," oznámili organizátori Champions Hockey League počas minulého leta a tým pádom sa v sezóne 2020/21 celoeurópska hokejová súťaž nehrala. S novým ročníkom sa však na scénu vracia aj tento formát a známych je už 27 z 32 účastníkov súťaže. Voľných ostalo teda posledných päť miesteniek, pričom jednu z nich zaplní majster Slovenska.

Okrem Zvolena alebo Popradu má ešte do zoznamu pribudnúť jeden celok z Dánska, Nemecka, Švajčiarska a Švédska. Najčerstvejším účastníkom pritom je BK Mladá Boleslav. Český majster Oceláři Třinec totiž mali účasť istú už pred finále play-off a jeho víťazstvo znamená, že sa miestenka v CHL posúva k najlepšiemu nekvalifikovanému celku po základnej časti. Finálové boje prebiehajú aj v dánskej lige, zatiaľ čo Švédi, Nemci a Švajčiari sú v semifinálovej fáze.

Najpočetnejšie zastúpení sú v súťaži Švédi, ktorých popri štvorici tohtosezónnych kvalifikantov bude reprezentovať aj obhajca titulu HC Frölunda. Tá ovládla štyri zo šiestich ročníkov Ligy majstrov. Účasť v súťaži spomedzi mužstiev SHL má zabezpečenú aj Leksand, s výrazným pričinením slovenského dua Cehlárik - Hrivík. Ani jeden by však v sezóne 2021/22 v týchto farbách pôsobiť nemal. Na základe úspešnosti líg, päť účastníkov dodáva Švajčiarsko, štyroch Fínsko a Nemecko. Česká extraliga je zastúpená trojnásobne (Třinec, Sparta Praha a Mladá Boleslav), rovnako tri tímy hrajú aj za Ice Hockey League (Bolzano, Klagenfurt a Salzburg).

36-členný zoznam dopĺňa napríklad aj víťaz Kontinentálneho pohára, čo je turnaj pre kluby z menších líg a jeho najaktuálnejším držiteľom je dánske SönderjyskE. Čo sa týka slovenského mužstva, s určitosťou pôjde o debutanta v CHL. Poprad ani Zvolen doteraz túto medzinárodnú súťaž neokúsili a slovenskú ligu v minulosti reprezentovala Nitra, Banská Bystrica a Košice. Hokejová Liga majstrov si vedie aj osobitý renking jednotlivých líg, na základe ktorého rozdáva miestenky. Tipos extraliga je v ňom až desiatou najlepšou súťažou, za Bieloruskom, Francúzskom a Veľkou Britániou.