Hokej - 09.06.2021 19:41

Ďalšie hokejové sankcie Bielorusku. Vyradili ich z Ligy majstrov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bieloruský hokej ešte nestihol rozdýchať to, že bol ukrátený o hokejové majstrovstvá sveta a dostal ďalší úder. Tento raz mu ho zasadili čelní predstavitelia Champions Hockey League, ktorí zo zoznamu 32 účastníkov edície 2021/22 vyškrtli Junosť Minsk. Po Dyname Minsk azda druhý najslávnejší bieloruský tím so slušným prehľadom ovládol domácu súťaž a chystal sa na svoju štvrtú účasť v Lige majstrov. O tú ho však pripravil direktoriát súťaže.

Dôvodom je pretrvávajúca nestabilná a politicky neistá situácia v Bielorusku, ktorá pred piatimi mesiacmi viedla IIHF k tomu, aby krajine odobrali spoluorganizáciu svetového šampionátu. Dianie v krajine sa rozhodne neupokojuje a len pred dvomi týždňami Európou otriasla kauza neoprávneného narušenia letu súkromnej aerolínie Ryanair, za účelom zatknutia jedného z pasažierov, opozičného aktivistu Ramana Prateseviča. Viaceré krajiny v reakcii na to zrušili svoje lety do Minska, pozastavili prelet nad krajinu, považujú ho za nebezpečný a to sa pridružilo k viacerým už i tak platiacim cestovným obmedzeniam.


Pred dvomi rokmi bieloruského šampióna zarazil až v osemfinále Red Bull Mníchov

Prvé duely novej sezóny CHL sú naplánované na koniec augusta a konfrontácia s Minskom mala čakať napríklad aj český Třinec či švédsky Leksand. Severania pritom vopred avizovali, že duel na bieloruskom ľade neodohrajú, pretože to nepovažujú za bezpečné ani vhodné. "Zásadným predpokladom našej celoeurópskej súťaže je, aby tímy, fanúšikovia, partneri, sponzori a všetci aktéri mohli cestovať a byť pritom v bezpečí. To v súčasnosti pre cestovanie do Bieloruska a naopak, bohužiaľ, nie je zaistené. Žiadna zo zúčastnených strán nemôže nič plánovať, no my potrebujeme poznať jasné okolnosti, za ktorých bude možné hrať," píše sa v oficiálnom stanovisku CHL. Hoci je Junosť účastníkom jednej z papierovo slabších líg, hanbu si pri svojich predošlých troch účastiach rozhodne nespravila. Dvakrát postúpila zo skupiny, pričom v ročníku 2019/20 hrala dokonca medzi najlepšími šestnástimi mužstvami.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora