Hokej - 27.06.2021 12:53

Slovan v Lige majstrov veľkou neznámou a outsiderom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Web Hokejovej ligy majstrov priniesol pre každú základnú skupinu pohľad tímov, ktoré sú jej súčasťou. Našinca bude najviac zaujímať zoskupenie v F-skupine, ktoré ponúkne česko-slovenské derby a predstavia sa v ňom dvaja debutanti. Štvrtým slovenským zástupcom v tejto súťaži je HC Slovan Bratislava, ktorý narazí na švédsky Leksand, švajčiarsky Fribourg a český Třinec. Pre dvoch z nich je bratislavský celok totálnou neznámou a kompliment z nášho hlavného mesta zatiaľ neoplatil ani třinecký kouč.

"Náš klub oslavuje sté narodeniny a byť pritom súčasťou Ligy majstrov je k tomu skvelou príležitosťou. Pre nás trénerov je to oslavou hokeja v Európe a zároveň najvyšším levelom, ktorý možno dosiahnuť na klubovej úrovni," cituje web trénera Róberta Dömeho, ktorý sa chystá na prvú kompletnú sezónu v klube. Znalosti o súperoch pritom má dostatočné. Desať rokov žil vo Švédsku, Třinec je v jeho očiach jedným z najväčších klubov stredoeurópskeho regiónu a neznámou nie je ani dlhodobo popredný tím švajčiarskej ligy.


V sezóne 2017/18 hral Třinec semifinále a v ňom podľahol Jyväskyle v súčte skóre 6:7 po samostatných nájazdoch

Veľa však o Slovane nevedia jeho skupinoví súperi. Partiu mala pôvodne dotvárať Junosť Minsk, ktorá bola vyradená z politických dôvodov a belasí dostali do rúk "divokú kartu". Či môže mať hokejová Európa od nich vyššie očakávania, je otázne. Bieloruska liga je totiž v renkingu CHL na tom lepšie ako slovenská, keďže tamojšie kluby zväčša vo svojich skupinách zbierajú bodov viac. Na scéne Ligy majstrov najskúsenejším celkom sú Oceláři Třinec, ktorí sa chystajú na svoju šiestu sezónu. Václav Varaďa pochválil ostrieľaných švajčiarskych hráčov v radoch Fribourgu, ktorí sú dobre doplnení legionármi a pochválil aj prácu Leksandu, ktorý bol len pred dvomi rokmi druholigistom a v sezóne 2020/21 sa zaradil medzi špičku SHL.

Od nuly budú prípravu skladať aj Švédi. Generálny manažér Thomas Johansson vidí v Lige majstrov istú satisfakciu pre fanúšikov, ktorí Leksandu vytrvalo fandili aj v ťažkých časoch. Teší sa pritom najmä na konfrontáciu s dvomi bývalými leksandskými hráčmi, ktorí dnes už pôsobia v radoch Fribrourgu. Švajčiarsky tréner Christian Dube ponúkol komplexný pohľad na zloženie skupiny bezprostredne po žrebe. Medailisti z troch popredných európskych líg vyzerajú ako mimporiadne silná konkurencia. "Myslím si, že máme veľmi ťažkú skupinu. Je tam majster Česka, tretí tím švédskej ligy a my sme obsadili tretie miesto v našej súťaži. Je to naozaj nabité a bude to pre nás veľká výzva," povedal, nevediac ešte o osemnásobnom majstrovi Slovenska, ktorý je po tohtosezónnom štvrtom extraligovom mieste v pozícii skupinového outsidera.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora