Hokej - 28.06.2021 11:02

Desiatky zmien v hokejových pravidlách. IIHF zjednocuje výklady

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Pravidlá ľadového hokeja dostanú pred sezónou 2021/22 novú podobu a nepôjde pritom len o zopár drobných formalít. Mení sa dvojciferný počet definícií, výkladov a situácií, na ktoré doteraz arbitri po celom sveta nahliadali odlišne. Cieľom Medzinárodnej hokejovej federácie je zjednotenie výkladu pravidiel v rôznych krajinách a súťažiach, aby potom pri spoločných akciách nedošlo ku zbytočným kontroverziám. Dôležitým bodom na výročnom kongrese bola aj bezpečnosť a ochrana hráčov, čo povedie ku prísnejšiemu nahliadaniu na nebezpečné zákroky, pri ktorých puk ostáva mimo záujmu.

Nové pravidlá budú platiť od augustových majstrovstiev sveta žien a olympijskej kvalifikácie. Najväčšie zmeny sú o zjednocovaní rozhodovania v NHL, v Európe a v KHL, kde boli doteraz taktiež niektoré výklady odlišné. "Je to krok vpred, pretože umožní konzistentné rozhodovanie a uľahčí integráciu hráčov NHL pri svetových šampionátoch a medzinárodných akciách," povedal Stéphane Quintal, ktorý v komisii IIHF zastupuje práve zámorský hokej.

Veľká pozornosť bola venovaná ofsajdom, ktoré budú po celom svete od augusta posudzované trojrozmerne. Po vzore NHL, hráč pri vnikaní do útočného pásma nemusí mať korčuľu v strednom pásme pritisnutú k ľadu, ale stačí, pokiaľ sa ňou bude nachádzať nad modrou čiarou. Čiara tým nadobudne akési 3D rozmery a posudzovať sa tak bude priestor, v ktorom sa hokejista nachádza. Už na ostatných MS bolo zrejmé, že si trénerské tímy rýchlo a ochotne zvykli na svoje "challenges" a teraz k nim dostanú rozšírené možnosti. O preskúmanie situácie môžu žiadať pri ofsajde, nedovolenom bránení brankára, neprerušenej hre pri predošlom priestupku aj pri gólovej situácii. Zaujímavou zmenou bude aj to, že rozhodca môže po konzultácii s videom gól uznať aj v prípade, že tesne pred jeho dosiahnutím prerušil hru, keďže puk stratil z dohľadu.

Na pozore budú musieť byť aj brankári pri hre s pukom mimo bránkoviska. Aj pre európsky hokej bude aplikovaný lichobežník za ich bránkou. Ten znamená, že priamo za ňou hrať môžu, no k rohom ľadovej plochy sa už priblížiť nesmú. Pokiaľ pri hre s pukom spravia prešľap, dostanú zaň dvojminútový trest. Relatívne veľa nejasností bolo aj pri posudzovaní potýčiek, z ktorých mohli rezultovať vzájomné tresty, rozhodca smel oči prižmúriť a nechať ich pri slovnom napomenutí alebo vybrať najaktívnejších účastníkov a konkrétny trest vymerať im. S tým súvisí aj presné zadefinovanie väčšiny hrubých nedovolených zákrokov, ako je napríklad narazenie zo zadu, faul lakťom, úder hlavou, kopnutie, faul kolenom či bodnutie. Všetky dostali presnú definíciu, podľa ktorej zaň budú vymerané tresty.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora