Hokej - 03.07.2021 23:06

O Faselovo miesto sa uchádza pätica kandidátov, vrátane Čecha

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Septembrový kongres Medzinárodnej hokejovej federácie prinesie voľby nového prezidenta a obsadia sa aj ďalšie riadiace pozície. O miesto v nich sa uchádza aj Miroslav Šatan, aktuálny prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý by rád zasadol do Rady IIHF. Jej členom v minulosti bol Juraj Široký a Igor Nemeček. Šatanovými protikandidátmi sú viaceré veľmi známe mená z hokejového prostredia, napríklad Pavel Bure či bývalý československý brankár Petr Bříza. Ten sa zároveň uchádza aj o najvyšší post v tejto hierarchii, a to o pozíciu prezidenta, ktorú opúšťa René Fasel.

Fasel viedol IIHF od roku 1994 a už dlhšie avizoval, že toto funkčné obdobie bude jeho posledným. V hre je tak pätica kandidátov. Břízu dopĺňa Bielorus Sergej Gončarov, Dán Henrik Bach Nielsen, Nemec Franz Riendl a Luc Tardiff z Francúzska. Tí zároveň stoja aj o prípadný post viceprezidenta, regionálneho viceprezidenta alebo aspoň miesto v Rade IIHF. Slovenského kandidáta do volieb, držiteľa kompletnej slovenskej medailovej zbierky, navrhol SZĽH. Rada má deväť stoličiek a o tie stoja sedemnásti kandidáti a dve kandidátky.

Voliť sa bude v Petrohrade a okrem čelných predstaviteľov IIHF budú volení aj auditori, ktorí dohliadajú na finančné transakcie a vyhodnocujú ich z dlhodobého aj krátkodobého hľadiska. Všetci zvolení by vo svojich funkciách mali zotrvať do roku 2026. Po olympiáde v Miláne a Cortine d'Ampezzo sa uskutoční výber ďalších a nových kandidátov. IIHF mala doteraz osemnástich prezidentov zo siedmich rôznych krajín.