Hokej - 14.07.2021 19:21

Nevyšiel ani tretí pokus na NHL. Grigorenko opäť uteká do Ruska

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Ruský hokejový útočník Michail Grigorenko je jedným z najvýraznejších príbehov nenaplneného potenciálu v súčasnom hokeji. Vo svojich 27 rokoch premárnil už tretiu šancu uchytiť sa v NHL a ťažko predpokladať, že ešte dostane ďalší pokus. Nevydarená anabáza v Columbuse Blue Jackets je na konci a v novom ročníku ho budeme sledovať opäť vo farbách moskovského CSKA. Podobne dopadli aj snahy presadiť sa v radoch Buffala Sabres a Colorada Avalanche. V ruskej lige pritom ide o výborne bodujúceho hráča, ktorý si za národný tím zahral na troch majstrovstvách sveta a jednej olympiáde.

Keď Buffalo Sabres tohto šikovného Rusa vydraftovalo v roku 2012, mädlilo si ruky z toho, aký "kauf" mu vyšiel napriek tomu, že sa k slovu dostalo až z dvanásteho miesta. Pred Grigorenkom padali mená ako Galchenyuk, Rielly či Forsberg. V nováčikovskej sezóne však rodák z Chabarovska nahral len päť kanadských bodov, bol preradený do QMJHL a lepšie neboli ani jeho nasledujúce dva roky, v ktorých mu Sabres dali šancu. To sa občas stáva, hráčovi nesadne klub a potrebuje zmenu. Verilo tomu aj Colorado Avalanche, ktoré ho získalo pred sezónou 2015/16 a hoci šlo o dva najproduktívnejšie ročníky Grigorenka v profilige, priemer 0,4 bodu na zápas bol, vzhľadom na jeho potenciál, nedostatočný.

Vtedy sa prvý raz zbalil a odišiel do Moskvy. V radoch CSKA dva roky patril medzi najproduktívnejších hráčov aj najlepších strelcov, čo oživilo nádej, že NHL by preňho nemusela byť vyslovene stratená. Siahol po ňom Columbus a hoci sezónna bilancia 4+8 v 32 zápasoch nie je až takou tragédiou, veď kontrakt mal podpísaný len na 1,2 milióna dolárov, nebolo to nič, čo by trénera Johna Tortorellu presvedčilo. Hoci by sa ako útočník do tretej formácie niektorým tímom do platového stropu zmestil, vracia sa do metropoly Ruska. Podpísal kontrakt na tri roky, čo mu prinesie lukratívnejší príjem a tým je jeho príbeh v Amerike uzatvorený.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora