Hokej - 16.08.2021 11:59

Český hokej oceňoval najlepších, Pastrňák prekonal Jágra

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Koncom minulého týždňa sa v českom hokeji diali veci. Udeľovalo sa individuálne ocenenie Zlatá hokejka, ktoré sa po piaty raz po sebe ocitlo v rukách Davida Pastrňáka. Hviezda Bostonu Bruins tak v tomto ohľade vyrovnala Jaromíra Jágra, a to má vo svojich 25 rokoch ešte kusisko kariéry pred sebou. Jágr sa z ceny tešil štyrikrát v rokoch 2005 až 2008, zatiaľ čo od roku 2017 patrí prvenstvo výlučne Pastrňákovi. Celkovým počtom Zlatých hokejok navyše vyrovnal ďalšiu českú legendu, Dominika Hašeka. Zaujímavosťou je, že tento ročník hlasovania bol najtešnejší v histórii. Najproduktívnejší Čech v NHL len o dvadsať hlasov predbehol Ondřeja Paláta.

Pastrňák sa do NHL dostal v roku 2014, kedy ho vydraftoval Boston a v nováčikovskej sezóne popri pravidelných štartoch v NHL nazbieral 26 kanadských bodov. Každým rokom potom túto štatistiku vylepšoval, až sa dostal na 95 bodov v ročníku 2019/20. Medzitým v domácej ankete za sebou držal Voráčka, žiariaceho vo Philadelphii aj Tomáša Hertla či Dominika Kubalíka, ktorí sa vydarenou sezónou v San Jose respektíve v Chicagu v jednom ročníku vyšvihli na druhé miesto. Za sezónu 2020/21 sa za víťazom ankety zaradil Ondřej Palát, David Krejčí, Martin Nečas a Dominik Kubalík.

Galavečer s vyhlásením výsledkov našiel svoje miesto vo vysielaní verejnoprávnej televízie. Najlepšieho českého hokejistu hľadá od roku 1969 a hlasujú v nej kluboví aj reprezentační tréneri, kluby najvyššej súťaže aj novinári. Svoje hlasy udeľovali vo dvoch kolách - po konci základnej časti domácej extraligy a následne po konci majstrovstiev sveta. Za zmienku stojí aj fakt, že z víťazstva sa v ére samostatnosti tešilo jedenásť rôznych mužov. Historicky je najúspešnejší dvanásťnásobný víťaz Jágra a okrem neho sa po päťkrát honor dostal Dominikovi Hašekovi a Davidovi Pastrňákovi, štyrikrát Vladimírovi Martincovi a trikrát Milanovi Novému.