Hokej - 21.08.2021 11:59

Prípravný zápas pred KHL priniesol hromadnú bitku aj rasizmus

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube
Prípravný zápas Kunlunu Red Star

Poriadna divočina sa stala z prípravného hokejového zápasu medzi tímami Kun-lun Red Star a Torpedo Usť-Kamenogorsk. Kým čínsky klub je účastníkom KHL, kazašský celok pôsobí vo VHL, ktorá je o stupienok nižšie ako prestížna nadnárodná súťaž. Hokejisti tak mali šancu dobrými letnými výkonmi zabojovať o miesto v kvalitnej lige, no v tomto meraní síl to uchopili zo zlého konca. Strhla sa hromadná bitka a disciplinárna komisia bude riešiť aj očividný rasizmus.

Iniciátorom konfliktu mal byť domáci útočník Hu Yang, ktorý sezónu 2020/21 kompletne vynechal a teraz sa prebíja naspäť do zostavy. Jeho sekera na Stasa Petrosiana vyvolala okamžité zhodenie rukavíc ruského hokejistu. Neostalo len pri tejto dvojici a do konfliktu sa zapojili prakticky kompletné päťky z oboch strán. Dvojica najväčších agresorov si po ceste na trestnú lavicu ešte vymenila zopár urážok, čo bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Číňan mal ruského hráča poslať do teplých krajín a nazvať ho Arménom. "Bola to urážka mňa i môjho národa. V tej chvíli ma to vytočilo a začal som robiť neslušné gestá. Problém však je, že nikto okrem mňa nepočul, čo kričal," vysvetľoval novinárom 21-ročný mladík. Jeho reakcia totiž bola zachytená kamerami a smerom k Yangovi rasisticky naťahoval svoje oči.

Nejasná ostáva aj dohra celého incidentu. Kým rodák z Čerepovca a bývalý kapitán juniorky Kameňogorska hovorí o pozápasovom vydiskutovaní problému a podaní rúk, Kunlun tieto správy dementoval. Hráči sa údajne stretli, avšak vraj spolu neprehovorili. Tobôž si nepodali ruky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora