Hokej - 25.08.2021 19:54

Hokejová liga majstrov sa vracia po 18 mesiacoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Dlhých osemnásť mesiacov ubehlo od posledného odohraného zápasu Champions Hockey League. Jej priaznivci sa však dočkali a súťaž aj so slovenským zastúpením spúšťa nový ročník, celkovo svoj ôsmy. Pre zaujímavosť, jej najzápadnejšie lokalizovaným účastníkom je Cardiff Devils, najvýchodnejším Donbass Doneck, najsevernejšie leží Kärpät Oulu a najjužnejšiu polohu má Bolzano. Kým z Walesu na Ukrajinu je to približne 3400-kilometrová vzdialenosť, zimné štadióny vo Fínsku a Taliansku oddeľuje asi tritisíc kilometrov. Keď sa k tomu pridružia covidové opatrenia jednotlivých krajín, organizátori rozhodli, že sa ročník 2020/21 konať nebude.

Súťaž tento rok pôvodne opomenula slovenskú ligu, jej tímy nemali možnosť kvalifikovať sa cez Kontinentálny pohár a nezískali ani divokú kartu. Tá sa dostala až po politicko-diplomatickom vyradení bieloruského Minska a pozvánku dostal Slovan Bratislava, štvrtý tím uplynulej sezóny slovenskej extraligy. Ten sa do pohárovej Európy vracia po deviatich rokoch a zároveň si medzinárodnou konfrontáciou spestrí oslavu svojej storočnice. "Tešíme sa na konfrontáciu so špičkovými klubmi z najlepších hokejových krajín Európy. Po odchode z KHL je to pre nás opäť príležitosť predstaviť sa na medzinárodnej scéne. Rozhodne nechceme byť fackovacím panákom. Osobitnú príchuť bude mať pre nás dvojzápas s Třincom. Aj preto, že na severe Moravy pôsobí viacero hráčov, ktorí obliekali aj náš dres," cituje web HC Slovan slová obrancu Michala Sersena.

Belasých v základnej skupine F čaká okrem třineckých Ocelářov aj švédsky Leksand a švajčiarsky Fribourg-Gotterón. "Slovan bol v posledných rokoch jediným slovenským klubom, ktorý sa voči vedeniu LM správal konzistentne a čitateľne. Nikdy sme nepodmieňovali svoju prípadnú účasť v súťaži rôznymi kompenzáciami nákladov cestovného a podobne. Iniciatívne sme sa zaujímali o možnosť účasti v súťaži aj v prípade, že sa nám nepodarí získať majstrovský titul. Predpokladáme, že aj to zohralo dôležitú rolu pri udelení voľnej karty, rovnako ako naša angažovanosť v European Trophy, vrátane zorganizovania finálového turnaja v decembri 2012," vysvetľuje účasť belasých generálny manažér Maroš Krajči.

Súťaž hrajú celky z trinástich rôznych súťaží. Trojnásobné zastúpenie má nadnárodná Ice Hockey League, nechýba tím z Poľska, Francúzska, Veľkej Británie či Nórska. Česká extraliga má v hre tri želiezka. Popri Třinci aj Mladú Boleslav a Spartu Praha. Z každej z ôsmich základných skupín postúpi lepšia dvojica celkov, ktoré následne prejdú do osemfinálovej fázy. Tá sa hrá formou dvojzápasov a je zatiaľ maximálnou dosiahnutou métou slovenského klubu v Lige majstrov.