Hokej - 08.09.2021 14:27

Petrohradská hviezdička môže byť štvrtou ruskou draftovou jednotkou histórie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Má len šestnásť rokov, no už teraz sa hovorí o jeho budúcej hviezdnej kariére. Ruského krídelníka Matveja Mičkova si skauti a hokejoví experti všimli už dávno a sledovali ho prakticky od detských čias. Práve v tomto období ho SKA Petrohrad ulovil v radoch Lokomotivu Jaroslavľ a ako hráč SKA absolvoval svoj očakávaný debut v Kontinentálnej hokejovej lige. Proti Čerepovcu bol písaný ako trinásty útočník, s Jaroslavľou ho už tréner zaradil do prvého útoku, jeho výkon sa mu zapáčil a na rovnakom mieste ho nechal aj pre duel s Admiralom Vladivostok. Mladík sa za to odvďačil dvomi gólmi a jednou asistenciou.

Ide tak o tretieho najmladšieho strelca v histórii KHL, keďže mal len 16 rokov a 271 dní. Tento historický zápis však mimoriadne nešokoval. V máji uzatváral majstrovstvá sveta osemnásťročných so skvelou bilanciou 12+4 a na nedávnom Hlinka-Gretzky Cupe v Piešťanoch a v Břeclavy nastrieľal šesť gólov, pridal tri asistencie a po Slovákovi Daliborovi Dvorskom tak bol tak druhý v tabuľke produktivity aj streleckých štatistikách. Už vtedy fanúšikovia horeli nedočkavosťou, aby ho videli debutovať na mužskej úrovni. Stalo sa, stálo to za to a teraz sa pozornosť začína presúvať k draftu 2023. Tam by totiž Mičkov mohol brať niektorú z veľmi vysokých pozícií, dokonca by sa mohol stať prvou voľbou.

Veľmi vysoko by v predmetnom drafte mal byť aj spomenutý Dvorský, ale reč o konkrétnych pozíciách je ešte priskorá. Očakávať sa však dá, že na očiach budú viac Kanaďania a Conor Bedard, Adam Fantilli alebo Brayden Yager, pravdepodobne sa zmestia do prvej päťky, možno dokonca prvej trojky. Tam by sa však mohol zmestiť aj Matvej Mičkov. Ak by bol ruskou jednotkou výberu nováčikov, napodobnil by Naila Jakupova z roku 2012, Alexandra Ovečkina z roku 2004 a Iľju Kovaľčuka z roku 2001.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora