Hokej - 24.09.2021 13:34

Fasel sa s IIHF rozlúčil odpískaným zápasom. Na ľade boli traja Slováci

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Ruský Petrohrad je dejiskom Kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie, na ktorej sa po 27 rokoch na čele tejto organizácie lúči René Fasel. Hostiteľ pri tejto príležitosti pripravil exhibičný zápas medzi výberom ruských legiend a zvyškom sveta, pričom dlhoročný funkcionár ho pískal. Pôvodne zubár totiž má za sebou aktívnu hráčku kariéru vo farbách Fribourgu-Gotterón, ale v 70. a 80. rokoch bol práve arbitrom.

Na ľadovej ploche sa predstavila aj trojica Slovákov a pozvanie sa dostalo členom zlatého tímu z Göteborgu 2002. Zahral si Ladislav Nagy, Martin Štrbák a prezident SZĽH Miroslav Šatan. Zimný štadión Jubilejnyj vrátil do akcie mená ako Dieter Hegen, Franz Reindl, Martin Gerber, Jarri Kurri, Čechov Roberta Reichela s Jiřím Šlégrom a na domácej strane Pavel Bure, Pavel Daciuk, Viačeslav Fetisov, Alexej Kasatonov, Igor Larionov, Boris Michajlov, Alexander Mogiľnyj, Alexej Jašin, Nikolaj Chabibulin či Vladislav Tretiak.

Kongres celkovo trval viac dní, pričom úvod obstaral sumár diania, noviniek a projektov z klzísk naprieč celým svetom. Prezentovali sa dejiská najbližších svetových šampionátov a hokejového turnaja olympijských hier, riešili sa zmeny pravidiel a zjednotenie ich výkladu v Európe a Severnej Amerike. V piatok bude Fasel uvedený do Siene slávy IIHF a bodkou bude sobotná voľba nového prezidenta IIHF. Medzi kandidátmi je aj Čech Petr Bříza a proti nemu štyria protikandidáti. V jednotlivých orgánoch usiluje o svoju stoličku 23 kandidátov, vrátane Miroslava Šatana, ktorý by rád bol členom Rady IIHF.