Hokej - 20.10.2021 11:54

Krôčik od NHL. Farmársku ligu bude pískať desať žien

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Zaujímavú novinku hlási s novým ligovým ročníkom hokejová Amerika. Mužské súťažné zápasy totiž budú vo veľkom rozhodovať aj ženy a nepôjde o hocijakú pralesnú ligu, ale AHL. Celkovo bude v akcii desať arbiteriek, čo je najvyššie číslo, aké kedy bolo v jednej profesionálnej lige k videniu. Honoru prvej ženy, ktorá odpískala takýto ligový zápas, sa dostalo Katie Guayovej, ktorej premiéru obstarali tímy Wilkes-Barre-Scranton Penguins a Lehigh Valley Phantoms. V priebehu ďalších týždňov sa k nej pridá aj Kelly Cookeová, Jacqueline Zee Howardová, Laura Whiteová, Samantha Hillerová, Elizabeth Manthová, Amanda Tassonová a ďalšie tri kolegyne na čiare.

Obsadenie rozhodcovských postov prešlo po covidom narušenej sezóne pomerne veľkými zmenami. Niekoľko skúsenejších rozhodcov ukončilo svoje aktívne pôsobenie, ďalší sa posunuli v hierarchii zámorských líg. Farmárska AHL bude mať celkovo sedemnásť nových rozhodcov. "Boli na na našom radare dlhší čas a máme s nimi dobré skúsenosti. Či už rozhodovali na olympiáde, v zápasoch mužskej a ženskej univerzitnej ligy alebo na turnajoch talentov NHL. Teraz nastal čas, aby sa dostali na vyššiu úroveň profesionálneho hokeja," povedal prezident ligy Scott Howson vo svojom oficiálnom vyjadrení.

Z American Hockey League to už môže byť malý krok do najlepšej ligy sveta, ale viacerí hokejisti aj rozhodcovia v minulosti spoznali, že to vôbec nie je samozrejmosť a zautomatizovaný proces. NHL vyslovený dopyt po ženách v pruhovaných dresoch nekomunikuje, avšak v NBA či NFL už ženské rozhodkyne pôsobia a je silný predpoklad, že v dohľadnej dobe by sme sa ich mohli dočkať aj na hokejovej scéne.