Hokej - 22.11.2021 15:29

Tréner Hanlon už zarezáva v Znojme. Učí sa dokonca po česky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Hokejové Znojmo pred štartom aktuálnej sezóny prešlo nepríjemným obdobím, keď vo veku 61 rokov zomrel jeho tréner a bývalý československý reprezentant Miroslav Fryčer. So štartom sezóny 2021/22 sa kormidla provizórne ujal Tomáš Jakeš s Jiřím Berounom, no vedenie intenzívne pracovalo na nájdení a angažovaní hlavného trénera. Siahlo po Kanaďanovi Glenovi Hanlonovi, ktorého predstavilo na začiatku novembra a za sebou má prvé dva zápasy, odkoučované v IHL. Český tím sa zatiaľ drží zhruba v strede tabuľky nadnárodnej súťaže. Hanlona si našinec môže pamätať najmä z rokov 2010 až 2011, kedy viedol slovenskú reprezentáciu. Za sebou však má hráčske aj trénerské pôsobenie v NHL a viaceré zaujímavé štácie.

Kanaďan naposledy viedol nemecký Krefeld a k trénovaniu sa vracia po ročnej prestávke. Pre web Hokej.cz prezradil, že jeho prvé dojmy z juhu Moravy sú výborné, na hráčoch je cítiť vôľu pracovať a novinárov prekvapil veľmi pozitívnym prístupom. Po prehre s Ľubľanou v premiére 3:5 pôsobil, akoby jeho tím vyhral, chválil konkrétnych hráčov a nechal sa počuť, že sa teší na ďalší duel proti Dornbirnu. Ten už Znojmo vyhralo. Hanlon sa dokonca učí po česky. "Tvrdím, že keď prichádzam do novej krajiny ako cudzinec, mal by som sa snažiť rýchlo pochopiť ich kultúru a spôsob fungovania a spoznať ich. To považujem za dôležité, snažím sa to predať aj hráčom a aj preto sa učím české slovíčka," povedal v rozhovore.

64-ročný kouč v minulosti trénoval Washington, národné tímy Bieloruska, Slovenska aj Švajčiarska a pôsobil napríklad aj v našej lige na lavičke maďarského DVTK. Odchod z Ameriky do Európy označil za jedno z najlepších rozhodnutí vo svojej športovej kariére. Momentálne zakotvil v znojemskom klube. "Rok bez hokeja som trávil štúdiom, chcel som zlepšiť svoje metódy a prečítať si o aktuálnych trendoch. Zistil som však, že mi jedna vec chýba. Nie radosť z výhry, ale túžba súťažiť a zlepšovať sa. Pocit, ktorý máte v deň zápasu, po príchode do kabíny k hráčom a v tom zavolalo Znojmo," opísal, ako sa kontrakt zrodil. O IHL sa dozvedel práve počas pôsobenia v slovenskej lige, kedy bol v kontakte s hráčmi aj rozhodcami vtedajšej EBEL. Do porovnania líg sa však pustiť nechce. Dostal by vraj veľa nepekných správ, dodal s úsmevom Kanaďan.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora