Hokej - 28.11.2021 22:01

Štvrtinu klubov ukrajinskej hokejovej ligy vylúčili

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv

Sezóna 2021/22 v ukrajinskej hokejovej lige bude zapísaná ako veľmi kuriózna a zvláštna. Z pôvodných ôsmich účastníkov ju totiž dohrajú len šiesti a medzi administratívne eliminovanými tímami je aj slávny Donbass Doneck. Ten v rokoch 2012 až 2014 pôsobil v Kontinentálnej hokejovej lige, kde jeho pozíciu pokazila najmä ukrajinsko-ruská vojna, zahral si aj Champions Hockey League a na domácej scéne je v ére samostatnosti štvornásobným šampiónom. Donbass spoločne s HC Kramatorsk však tento ročník nedohrajú a dôvodom je, že v zápasoch za nich nastúpili hráči s pozastavenou činnosťou.

Celá záležitosť má pomerne komplikované pozadie. Tímy totiž neuvoľnili svojich hráčov pre potreby reprezentácie, za čo ich zväz dočasne suspendoval. Toto rozhodnutie však Donbass označil za nelegálne a neoprávnené, preto sa ho rozhodol neuposlúchnuť. Po jeho vzore, podobne reagoval aj Kramatorsk, na čo prišla rezolútna odpoveď orgánov. Po dvadsiatich odohraných dueloch, čiže zhruba polovici základnej časti, už tímy ďalšie nepridajú. Informácia vyšla na oficiálnych komunikačných sieťach ukrajinského hokeja. Ani s týmto verdiktom však dvojica klubov spokojná nie je a plánuje sa odvolať.

Ukrajinský zväz sa háji tým, že neúčasť hokejistov v reprezentačnom tíme narušila prípravu na blížiaci sa šampionát 1B divízie, ktorá je výkonnostne treťou najvyššou kategóriou. Tam Ukrajinci skĺzli ešte v roku 2017 z divízie 1A. Na následných dvoch šampionátoch nemali ďaleko od zosunu o poschodie nižšie a nasledovali dva covidom zrušené šampionáty v týchto divíziách. Aj preto sa kompetentní snažia nastaviť striktný systém, ktorého výsledkom má byť zlepšenie postavenia niekdajšieho účastníka elitnej kategórie. Na IIHF sa obrátila so žiadosťou, aby sa trest pre sabotujúcich reprezentantov rozšíril na všetky oficiálne súťaže. Na rovnakú inštitúciu však apeluje Donbass a HC Kramatorsk so snahou o zrušenie trestu.

Tagy: Ukrajina