Hokej - 03.12.2021 13:16

Dvorský najmladším strelcom v histórii švédskej ligy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Vo februári tohto kalendárneho roka sa stal Dalibor Dvorský najmladším strelcom v histórii slovenskej extraligy, keď napol sieť Nitry pri banskobystrickom víťazstve 6:1. Podobný honor už má v rukách aj vo Švédsku, a to mal v oboch prípadoch veľa hviezdnych predchodcov, ktorí sa medzi mužmi objavovali od útleho veku. Na domácej scéne prekonal rekord Mariána Gáboríka z konca 90. rokov, zatiaľ čo vo Švédsku svoj premiérový zásah zaznamenal v 16 rokoch a 169 dňoch. Za seba tak odsúva Davida Pastrňáka, Petra Forsberga, Williama Nylandera alebo Mikaela Backlunda. Aj tí sa prvého gólu dočkali pred sedemnástymi narodeninami, no neskôr ako Slovák. Dvorský je najmladším cudzincom, ktorý strelil gól v Allsvenskan a piatym najmladším hráčom vôbec.

Náš obrovský talent a mimoriadny prísľub pre draft 2023 oslávil "šestnástku" len počas uplynulého leta. To sa zároveň z radov HC '05 iClinic Banská Bystrica presúval do AIK Štokholm, kde popri skvelom juniorskom priemere 1,42 bodu na zápas zbiera prvé štarty aj v druhej najvyššej mužskej súťaži. Hviezda nedávneho Hlinka Gretzky Cupu sa gólovo presadila v stretnutí s IF Troja-Ljungby, hoci až v extratime. Na remíze 1:1 sa nepričinil, no Štokholmčania vyhrali po samostatných nájazdoch, slovenský mladík dostal dôveru trénera hneď dvakrát a v oboch prípadoch uspel.

Švédska Allsvenskan je súťažou, v ktorej často dostávajú dôveru aj mimoriadne mladí hráči, čoho dôkazom je aj štatistika, do ktorej sa banskobystrický odchovanec zaradil. Kraľuje jej krídelník Nils Höglander, ktorý to stihol týždeň po oslave šestnástych narodenín a momentálne už patrí Vancouveru Canucks. Rasmusovi Andersonovi (dnes hráč Calgary Flames) sa zapísal vo veku 16 rokov a 16 dní, kým tretí Lukas Wernblom a štvrtý Tom Hedgerg vo veku 21 respektíve 22 rokov zatiaľ za more neprenikli a svoju kariéru naďalej rozvíjajú doma. Od Dvorského sa očakáva viac a o dva roky by sa v drafte mohol zmestiť do prvej päťky.