Hokej - 10.12.2021 12:43

Bývalý tréner slovenskej reprezentácie smeruje do českej Siene slávy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Sieň slávy českého hokeja sa už budúci týždeň rozrastie o štyroch nových členov. Stane sa tak pred reprezentačným zápasom medzi Českou republikou a Fínskom, ktorého dejiskom bude Rusko. Duel je totiž súčasťou tradičného Channel One Cupu, na ktorom sa kvarteto popredných európskych výberov pripravuje na svetový šampionát. Do prestížnej spoločnosti bude uvedený Stanislav Sventek, Jaromír Meixner, Čeněk Pícha a Vladimír Vůjtek. Meno posledného menovaného je úzko späté aj so slovenským hokejom. V rokoch 2012 až 2015 viedol náš národný tím a absolvoval s ním dve fínsko-švédske MS, turnaj v Bielorusku aj v Česku.

Vůjtek krátko na Slovensku pôsobil ako hráč a štarty zbieral v radoch Dukly Trenčín. Výraznú hráčsku stopu zanechal v ostravskom hokeji, trénerské pôsobenie venoval Vítkoviciam, Zlínu, českej juniorskej reprezentácii, ale aj niekoľkým ruským klubom. "V septembri sa zišlo dvanásť členov komisie, aby navrhli kandidátov a tí boli následne odsúhlasení žijúcimi členmi Siene slávy českého hokeja. Tento rok sme siahli do histórie, pretože v návrhovej komisii prevládal názor, že je ešte veľa vynikajúcich hráčov z minulosti, ktorí ešte neboli prijatí do SSČH, hoci by si to zaslúžili. Boli to vynikajúci hráči, žiaľ, dvaja z nich, páni Pícha a Sventek, už nie sú medzi nami," povedal médiám Dominik Hašek, ktorý šéfuje Sieni slávy.


Pred dvomi rokmi sa Sieň slávy rozrástla o zlatých chlapcov z Nagana

Bývalý československý obranca Sventek, rovnako ako útočník Pícha, budú členmi Siene slávy in memoriam. Svoje hviezdne hráčske obdobie prežili v 40., 50. respektíve 60. rokoch. Čeněk Pícha bol dlhoročnou oporou českobudějovického hokeja a v roku 1949 bol členom zlatej zostavy zo svetového šampionátu v Štokholme. Dobre stavaný bek Stanislav Sventek nastupoval za Plzeň a v najcennejšom drese bol pri jednej striebornej a dvoch bronzových medailách z MS, aj pri olympijskom bronze z Innsbrucku. Ďalší bývalý obranca Jaromír Meixner oslávil tento rok 81. narodeniny a úspechy zbieral najmä v drese Brna. V 60. rokoch vybojoval s československým tímom dve šampionátové striebra.